Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Muistatko vielä Tikkurilan työväentalon? Katukuvasta kadonnut persoonallinen rakennus oli monen vantaalaisen harrastuspaikka

Tikkurilan keskustassa on ollut monia nyt jo purettuja rakennuksia, jotka elävät vielä ihmisten puheissa ja muistoissa. Yksi niistä on Vantaan kaupunginmuseon kuviin tallentunut työväentalo.

Persoonallisen näköinen ja komea punainen rakennus sijaitsi Peltolantien ja Talvikkitien kulmassa, nykyisen Peltolantie 2:ssa olevan liikerakennuksen paikalla.

Peltolan maanosto-osuuskunta rakennutti hirsisen seurantalon vuonna 1913. L-kirjaimen muotoisen rakennuksen kulma kohosi kuvista hyvin tunnistettavaksi muuta rakennusta korkeammaksi kupoliksi. Vuonna 1907 perustettu Tikkurilan työväenyhdistys osti rakennuksen syksyllä 1917 ja sai sen käyttöönsä lopulta keväällä 1919.

Rakennuksessa ehti olla monenlaista toimintaa ennen sen purkamista vuonna 1968.

Paikalla lapsena käyneet muistelevat sosiaalisen median vanhoihin Vantaa-aiheisiin kuviin liittyvässä ryhmässä poliittisen toiminnan sijaan lämmöllä erilaisia harrastusmahdollisuuksia: ”Talvella lätkää, kesällä fudista, pesistä ja leikkejä.” Toinen kaupunkilainen jatkaa: ”Me käytiin luistelemassa työväentalon kentällä ja kun kauppatalo rakennettiin, niin kenttäkin lyheni huomattavasti.” Kolmas muistelija täydentää: ”Siellä piti näytöksiään ja iltamiaan myös Tikkurilan työväen teatteri, myöhemmin Tikkurilan teatteri.”

1960-luvulle tultaessa työväenkulttuuri oli muuttanut muotoaan ja työväenyhdistyksessä suunniteltiin jo uuden talon rakentamista. Katukuvassa ahtaalle jääneen puurakennuksen kunnostustöitä ei enää jatkettu ja toiminta siellä pikkuhiljaa hiipui.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.