Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tässä tikkurilalaisessa rakennuksessa on nähty niin punakaartilaisia ja suojeluskuntalaisia kuin Venäjän keisarikin – 160-vuotiaassa suojelukohteessa on valtion leivissä töitä tehnyt muun muassa selvittelijä

Historia: Vantaan kaupunginmuseon näyttelyn tähtenä on sen oma kotipesä Tikkurilassa. Ansaitusti.

Vantaan kaupunginmuseo on uudessa näyttelyssään aivan omassa ytimessään, kun aiheeksi on nostettu museon oma toimipaikka, Tikkurilan vanha rautatieasema.

160-vuotias Carl Albert Edelfeltin suunnittelema punatiilinen komistus ei ihan turha pytinki olekaan, onhan se Suomen vanhin säilynyt kivinen asemarakennus ja nähnyt kaikenlaisia vaiheita koko maan ja ympärillään kehittyneen Vantaan historiassa.

Merkittävä mullistus oli jo itse Helsinki–Hämeenlinna-rata, joka valmistui samoihin aikoihin aseman kanssa vuonna 1862. Säännöllinen liikenne välillä alkoi 17. maaliskuuta.

Ja kun Tikkurilan asema oli vasta puolitoistavuotias kopsuivat sen lattialla hetkellisesti itsensä Suomen suuriruhtinaan, Venäjän keisari Aleksanteri II:n kengät, kun tämä junasta laskeuduttuaan jatkoi matkaansa asemalta eteenpäin.

Museon näyttely kertoo aseman historiaa valokuvin, jotka on koottu seitsemän teeman ympärille.

– Yksi niistä on asema kotina -teema, eli albumi, josta voi selailla asemalla asuneiden VR:n työntekijöiden ja heidän perheidensä kuvia, museoamanuenssi Anni Rissanen kertoo.

Seinillä valokuvia on noin 70, suurin osa niistä museon omista kokoelmista, vanhimmat Museovirastosta ja Suomen rautatiemuseosta.

Tapahtui asemalla -teema kertoo aseman ja yhteiskunnan historiaa muun muassa kuvalla, jossa asemalla seisoo suojeluskuntalaisia vahdissa.

– Sisällissodan aikana asema oli ensin punaisten hallussa, kunnes saksalaiset tulivat ja valtasivat sen, Rissanen selvittää.

Yhdessä kuvista näkyy mittavia lumikasoja ratakiskojen päällä, mutta lapioijia ei. On vuosi 1956, suurlakon aika.

Rakennus toimi asemana vuoteen 1978 asti. Näyttelyssä pääsee fiilistelemään tunnelmaa oikean lippuluukun ääreen. Luukulle, joka on muulloin museossa yleensä peitettynä, on koottu vanhoja matkalippuja ja aikatauluja.

Toisin kuin yleensä, vierailijat pääsevät nyt aidommin aistimaan rakennuksen arkkitehtuuriakin, sillä ikkunat ja ovet eivät jää piiloon näyttelyrakenteiden alle.

Museon henkilökunnan vintiltä pöyhimistä papereista osa on päätynyt esille omaan vitriiniinsä. Joukossa on valtion asiakirja, josta voi päätellä radan rakentamisesta aikoinaan koituneen alueellekin tuloja.

– Asiakirjassa ilmoitetaan konkreettisesti, millaista puutavaraa, kuinka paljon ja mihin hintaan ostetaan, jos paikallisilla on puuta myytävänä, Rissanen kertoo.

Kotiasemasi Vantaalla -valokuvanäyttely 14.8. asti Vantaan kaupunginmuseossa, Hertaksentie 1. Avoinna ti–pe klo 11–18 ja la–su klo 11–16. Vapaa pääsy. Maksuttomat opastukset lauantaisin klo 13 ja joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17.

Lue myös:

Suomen vanhin tiilinen asemarakennus Tikkurilassa on elämänsä kunnossa – suojellun kohteen ilme on viime vuosina kohentunut ulkoa ja sisältä

Tikkurilan vanha asema remonttiin – Hissillä halutaan parantaa museon esteettömyyttä