Vapaalassa toimii nyt reilun viikon vanha pyörähuoltamo – Maailmanluokan BMX-pyöräilijänä kilpauran tehnyt Martti Kuoppa osaa reagoida nopeasti myös yrityselämän töyssyihin: "Pitää vain puskea liikkeelle"

Bisnes: Martti Kuoppa kääri hihat heti kun yritystoimintaan tuli lovi.

Kun urheilussa otetaan köniin ja mennään kanveesiin, pitää vain puskea liikkeelle ja lähteä jatkamaan suoritusta. Jotain voi olla pelastettavissa tai joskus voi yltää vielä jopa voittoonkin.

Näin muotoilee vantaalainen Martti Kuoppa, joka tällä asenteella voitti kilpaurallaan BMX-pyöräilijänä kaksi maailmanmestaruutta ja kolme kultaa extremelajien X Games -kisoista.

Nyt Vapaalassa asuva Kuoppa valmistautuu kohta alkavaan sesonkiin uunituoreessa pyörähuoltoyrityksessään perheen rivitaloasunnon autotallissa.

Koronapandemian kasvattama pyöräilybuumi näkyi jo vuosi sitten ongelmina pyörien ja niiden varaosien saatavuudessa. Kuoppa on tietoinen tilanteesta.

Katso myös: Pyöräkauppiaat varpaillaan kauden alussa – Riittääkö pyöriä ja varaosia?

 – Aiemman työurani vuoksi minulla on hyvät suhteet tukkureihin, ja olen hamstraillut osia niin paljon kuin olen pystynyt budjettini raameissa. Komponentit eivät ole kokonaan poissa kuvioista tänä vuonna, mutta niitä tulee viiveellä, hän kertoo.

– Tiedän osien jossain vaiheessa tulevan loppumaan, mutta pyrin tässä vaiheessa olemaan etunojassa, että saan hommani vietyä kunnialla läpi.

Kuoppa päätti kilpauransa lopullisesti vuonna 2015. Sittemmin hän on keskittynyt BMX-pyöräilijöiden online-valmennukseen ja suomalaisen pyöräbrändin myyntiagenttina toimimiseen.

Oma yritys syntyi syksyllä 2019, kun pandemiasta ei vielä ollut tietoakaan.

– Ensimmäinen vuosi meni hyvin, mutta viime vuonna liikevaihto laski. Tänä vuonna tuli sitten ikäviä uutisia, että polkupyöriin on luvassa isoja toimitusongelmia.

Yrittäjä laski, että omaan toimintaan on tulossa vähintään 60 prosentin pudotus. Pitkään ajatuksissa muhinut idea alkoi houkuttaa.

– Nukuin yön yli ja kun heräsin, syttyi päässä lamppu. Päätin, että tuumasta toimeen ja rupesin rakentamaan pyöräkorjaamoa autotalliimme.

Autotalli ehostui sotkuisesta luolasta asiakasystävälliseksi työtilaksi kolmessa viikossa. Se tiesi pitkiä työpäiviä.

– Isäni kanssa rakensimme talliin kokonaan uudet puulevyseinät.

Kuoppa halusi Martin Pyörähuollolle siistin olemuksen. Kilpauran aikaiset matkat Japaniin ja vierailut paikallisissa pyöräliikkeissä sekä -korjaamoissa tekivät vaikutuksen.

– Noudatan sikäläistä filosofiaa. Kun työpaikasta tai -pisteestä tehdään mahdollisimman siisti ja siellä vallitsee hyvä järjestys, se heijastuu siihen, miten teet työtä ja miten suhtaudut oman työsi laatuun. Ja kun työkalut ovat järjestyksessä, niiden etsimisessä ei myöskään menetä aikaa.

Myyntitiski vielä puuttuu, mutta toiminta käynnistyi viime viikolla.

– Otan asiakkaita vain ajanvarauksen kautta. Kun kausi alkaa, ihmisiä saattaisi muuten tulla samaan aikaan vaikka kymmenen, mikä voisi aiheuttaa pihapiirissä aikamoista hälinää.

Kuoppa ottaa käsittelyyn kaikenlaisia pyöriä.

– Sähköpyörien sähkötöihin minulla ei ole valmiuksia, muihin huoltoihin kyllä. Tandem- ja laatikkopyörät ovat liian isoja huoltopisteeseeni.

Kuopan laskujen mukaan töitä pitäisi periaatteessa riittää, koska viiden kuuden kilometrin säteellä pajasta asuu 88 000 ihmistä ja alueella toimii vain muutama pienehkö pyöräkorjaamo.

Koko elämäänsä yrittäjä ei kuitenkaan pyörien laitolle omista. Siitä pitää huolen 3-vuotias vauhdikas tytär Frida.

– Hän oppi ajamaan ilman apupyöriä pyörällä 2 vuoden ja 9 kuukauden ikäisenä.

Lue myös:

Aprillipilaksi luultiin mutta suotta – Pyöräkirppis avasi Varistossa 1. huhtikuuta ja nyt myydyt pyörät lasketaan jo sadoissa

Uutta lähipalvelua: Polkupyörän voi huollattaa nyt pakettiautossa kadun varrella

Sesonki

Ajoissa huoltoon

Pyörähuoltamoiden toimintaa hankaloittaa edelleen varaosien saatavuus ja pitkät viiveet tilauksissa.

– Maailmassa on tavaraa, mutta ylimääräistä tavaraa ei ole, kiteyttää myymäläpäällikkö Mika Saario Tammiston Velo-Oxygen -liikkeestä.

– Jos tarvitaan erikoisempaa osaa, jota ei ole viime vuoden aikana tilattu, voi olla, että sitä ei saa ennen vuotta 2023.

Timo Ivanoff Korson Pyöräkioskista arvioi, että 40 prosentissa osia saatavuus on edelleen huono. Yritys on kuitenkin saanut hankittua osia Saksasta ja Tanskasta.

Alan viesti pyörähuoltoasiakkaille on selvä.

– Kannattaa olla asialla ajoissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut