Poliisi perusti nuorten rikoksia tutkivan ryhmän – tavoitteena katkaista rikoskierre mahdollisimman varhain

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii jatkossa 15–17-vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen rikosjutut keskitetysti nuorten tutkintaryhmässä. Tavoitteena on katkaista nuoren rikoskierre mahdollisimman varhain.

Uusi tutkintaryhmä aloitti työnsä maaliskuun alussa.

– Käsittelemme nuoren rikoksesta epäillyn rikostapaukset kokonaisvaltaisesti yhteistyössä eri viranomaisten kanssa. Nuoren tilanteen ratkaisemiseen osallistuvat poliisin ennalta estävä toiminta, sosiaaliviranomaiset, lastensuojelu, syyttäjä ja muut asiaan liittyvät sidosryhmät, kuten lastenkodit ja oppilaitokset, kertoo ryhmän vetäjä, Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnanjohtaja ja rikoskomisario Sampsa Aukio tiedotteessa.

Samoin kuin poliisin ennalta estävässä toiminnassa, myös nuorten rikoksia tutkivassa ryhmässä pyritään etsimään ratkaisuja nuoren auttamiseksi yksilöllisillä tukitoimilla.

Nuorten rikosten tutkintaryhmä toimii ennalta estävän toiminnan yhteydessä. Ennalta estävään toimintaan kuuluu myös ankkuritoiminta.

– Poliisilaitoksessamme on toiminut jo pidemmän aikaa nuorten rikoskierteen katkaisuun panostava ennalta estävä erityistoiminto. Ennalta estävän toiminnon tehtäviin kuuluu muun muassa alle 15-vuotiaiden rikolliseen tekoon epäiltyjen puhuttaminen. Nyt maaliskuun alussa aloittanut tutkintaryhmä keskittyy erityisesti yli 15-vuotiaiden nuorten rikosjuttujen tutkintaan, sillä he ovat jo rikosoikeudellisessa vastuussa, Aukio kertoo.

Nuorten tutkintaryhmä jakaa tilat poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnan kanssa, jotta myös poliisilaitoksen sisäinen yhteistyö alaikäisten rikostapausten selvittämiseksi on mahdollisimman tehokasta.

Poliisista painotetaan, että sekä ennalta estävän toiminnan että nuorten rikosten tutkintaryhmän tavoitteena on auttaa nuorta.

– Varsinkin nuorten vanhempien kannattaa ottaa huomioon, että poliisin ja viranomaisten väliintulon tarkoituksena ei ole aiheuttaa rikoksesta epäillylle nuorelle ongelmia. Asia on juuri päinvastoin. Tarkoituksena on katkaista nuoren rikoskierre ja muuttaa hänen elämänsä suunta parempaan. Siksi vanhempien kannattaa ilmoittaa rikosepäilystä eteenpäin matalalla kynnyksellä, Aukio painottaa.

Nuoren rikoksesta voi ilmoittaa esimerkiksi tekemällä rikosilmoituksen poliisin nettisivuilla tai akuutissa tapauksessa soittamalla hätäkeskukseen 112. Koulun kautta saa myös yhteyttä nuorisotyöntekijöihin, joiden kautta asian selvittäminen lähtee etenemään.

– Nuorten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikkien aikuisten asia. Huolia aiheuttavista asioista kannattaa ottaa yhteyttä pienellä kynnyksellä nuorison kanssa toimiviin viranomaisiin, Aukio korostaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut