Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SPR:n Korson osaston aktiivi paljastaa, mikä kertoo vantaalaisten poikkeuksellisen suuresta auttamishalusta Ukrainan sodan puhjettua

– Voin omasta kokemuksestani sanoa, että ukrainalaisten auttamiseksi järjestetty keräys on ollut helpoin lipaskeräys aikoihin, vastaava diakoniatyöntekijä Sanna Rusi toteaa.

Rekolan seurakunnassa työskentelevä Rusi viittaa helppoudella siihen, että lipaskerääjiä on ilmoittautunut mukaan runsaasti. Vantaalaisten halu auttaa on ollut poikkeuksellisen suurta.

Halu auttaa ukrainalaisia näkyy myös Suomen Punaisen Ristin (SPR) työssä.

– Ihmisten voimakkaasta auttamishalusta kertoo hyvin se, että yleensä lipaskeräyksen tuotto on tällä alueella noin 2 000 – 3 000 euroa. Nyt olemme neljän päivän aikana keränneet jo noin 10 000 euroa, SPR:n Korson osaston varapuheenjohtaja Riitta Weckman toteaa.

SPR:n lipaskerääjiksi on Weckmanin mukaan ilmoittautunut uusia ihmisiä, ja SPR:n kouluttamia vantaalaisia on myös viemässä apua perille.

– SPR:n Korson osaston jäsen on Puolan rajalla auttamassa. Hän on erikoistunut logistiikkaan.

Mari Chaulagai työskentelee Tikkurilan seurakunnassa lähetystyön ja kansainvälisen työn sihteerinä. Hänellä on sama viesti kuin Rusilla ja Weckmanilla: auttamishalu on valtava.

– Suuri osa vapaaehtoisista on yleensä ollut seurakunnan toiminnassa aktiivisesti mukana olevia, mutta Ukrainan sodan alettua lipaskerääjiksi on ilmoittautunut uusia ihmisiä, muun muassa työssäkäyviä nuoria aikuisia, Chaulagai sanoo.

Myös nuorisotiimi on tarttunut toimeen.

–  Ensi viikon tiistaina lipaskeräykseen osallistuvat nuoret nuorisotiimin työntekijöiden johdolla.

SPR:n varainhankinnan suunnittelija Mia Ekström toteaa konkreettisen auttamisen olevan monille tärkeää silloin, kun hätä tulee lähelle.

– Rahan lahjoittaminen on erinomainen konkreettinen teko. Jos ihmisellä on mahdollisuus lahjoittaa myös aikaansa, on lipaskerääminen siihen hyvä tapa.

Vapaaehtoisten panosta tullaan Ukrainan sodan vuoksi varmasti tarvitsemaan myös jatkossa, Ekström arvioi.

–  SPR:llä on Vantaallakin vahva valmius kriisitilanteiden hoitoon. Vapaaehtoisilla on tarvittaessa valmius tukea muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

Kirkon ja SPR:n lipaskeräykset jatkuvat, joten kerääjäksi voi edelleen ilmoittautua. Vantaalla voi auttaa myös muun muassa villasukkia ostamalla.

Chaulagai kertoo, että Tikkurilan kirkon aulassa järjestetään villasukkien pop up -myyntitapahtuma perjantaina 11. maaliskuuta kello 10–13.

– Villasukat ovat Sukkelat Sukankutojat -vapaaehtoisryhmän tekemiä. Tuotto ohjataan Kirkon ulkomaanavun kautta kokonaan Ukrainan hätäapukeräykseen.