Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi lisää nyt väkeä purkamaan passijonoja – ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saattanut lisätä hakemista”

Passien ja henkilökorttien hakeminen on viime päivinä ruuhkautunut Suomessa monin paikoin. Ruuhkan purkamiseksi henkilöstöä siirretään muista tehtävistä tilapäisesti palvelemaan poliisiasemilla käyviä asiakkaita, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Koronapandemian aikana vanheni suuri määrä asiakirjoja, joiden uusiminen vaatii normaalia useammalta käyntiä poliisiasemalla tunnistamista varten. Tiedotteessa todetaan, että lisäksi Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saattanut lisätä matkustusasiakirjojen hakemista normaalia kevättä enemmän.

Ruuhkat koskevat erityisesti käyntiasiointia. Poliisiasemilla jonottamalla asioiminen voi kestää useita tunteja.

– Henkilöstöä siirretään muista tehtävistä tilapäisesti palvelemaan käyntiasiointiasiakkaita. Eri poliisiasemien palvelukäytänteistä ja aukioloajoista löytyy tietoa poliisin verkkosivuilta, sanoo tiedotteessa lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen Poliisihallituksesta..

Poliisi suosittelee passin ja henkilökortin hakemista sähköisesti. Sähköinen hakemus nopeuttaa käsittelyä, vaikka käynti poliisiasemalla tarvittaisiinkin.

Tiedotteessa neuvotaan, että jos poliisin ajanvarauspalvelun kautta ei löydy heti vapaata aikaa, kannattaa katsoa seuraavana päivänä uudelleen. Poliisiasemat lisäävät ajanvarausaikoja henkilöstötilanteen tarkentuessa myös muutaman päivän päähän. Lisäksi peruutetut ajat vapautuvat uudelleen varattavaksi.

– Sähköinen hakemus silloin kun mahdollista, ajanvarausajan etsiminen kärsivällisesti tai kiireellisessä tilanteessa asiointi vuoronumerolla ovat avaimet passin ja henkilökortin uusimiseen, Piipponen opastaa.

Piipposen mukaan poliisi pystyy käsittelemään passi- ja henkilökorttihakemukset normaalisti.