Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Spede Pasasen luottoystävä muistaa, miten tämä yritti juottaa häntä humalaan yökerhossa – "Ei voi tulla uutta Spedeä"

Kaverit: Kun Pertti Pasasesta aika jätti syyskuussa 2001, lahtelainen Raimo Kaukinen jatkoi miesten yhteistä työtä. Hän muistaa, miten täysin ventovieraatkin ihmiset esittäytyivät Speden tuttuina.

Mikä on sinun ensimmäinen muistosi Spede Pasasesta?

Lahtelaisen Raimo Kaukisen vastaus kysymykseen tulee nopeasti. Elettiin kylmää talvea Suomen Lapissa, kun ystävykset ja liikekumppanit Kaukinen ja Pasanen olivat testailemassa miesten yhdessä kehittelemää spedelinkoa, mäkihyppyharjoitteluun tarkoitettua välinettä. Kaukinen oli kysymässä Pasaselta neuvoa, mitä pitäisi tehdä seuraavaksi.

– Kyllä sinä tiedät mitä teet. Ei sinun tarvitse kysellä, Pasanen vastasi.

Syksyllä 2001 Pasasesta jätti aika. Tämä oli hyvissä ajoin varmistanut Kaukisen kanssa sen, että yhteinen keksimis- ja kehittelytyö jatkuu, mikäli Pasanen poistuu elämästä.

Nyt Kaukinen myy Spede-Idea Oy:n kautta venttiilejä. Toiminta on 95-prosenttisesti vientiä ulkomaille, asiakkaita riittää 30 maassa.

Muistoja Spedestä tulee mieleen jatkuvasti. Yksi liittyy siihen, kun miehet joskus eksyivät yhdessä yökerhoon.

– Kumpikaan meistä ei juuri alkoholia juonut. Joimme kyllä, mutta vähän. Minulle riitti pari kolme paukkua illassa. Pertti halusi tietysti tätä testata jatkuvasti: koko ajan ilmestyi uutta juotavaa pöytään ja piti olla tarkkana, että mitäs nyt. Pertti vastasi että haluaa juottaa minut humalaan, koska ei ole koskaan nähnyt minua humalassa ja haluaa nähdä, millainen olen humalassa, Kaukinen sanoo.

Yökerhoihin liittyy myös sitä tarinaa, jota on muisteltu viime päivinä. Oliko Spedellä Kaukisen mielestä ongelmia naisten kanssa?

– Yökerhoissa näkyi konkreettisesti se, että kaikki halusivat olla Pertin tuttuja. Kiikutettiin ihan lappua pöytään, että tällä ja tällä ihmisellä olisi nyt Spedelle asiaa. Sitten oli niinkin, että moni saattoi esittäytyä Pertin hyvänäkin kaverina, vaikka Pertti ei tuntenut koko ihmistä. Usein tuli tietysti sellainen olo, että moni halusi hyötyä Pertistä.

– Minun tuntemani Pertti oli sydämellinen ihminen. Minun on vaikea ottaa kantaa niihin väitteisiin, joita on nyt esitetty. Toki hieman harmittaakin, että Pertti on ollut nyt poissa 21 vuotta ja tässä vaiheessa tulee tällaisia väitteitä. Meidän kesken Pertti puhui kunnioittavasti naisista.

Spede Pasanen asettuu suomalaisen viihde-elämän mittapuulla samanlaiselle janalle kuin edesmennyt Matti Nykänen. Miehiin kytkeytyy monenlaisia tosiasioita, tarinoita ja juoruja, ja molempia yhdistää myös se, että miehet ovat myös myyneet vuosia kuolemansa jälkeen – esimerkiksi lukemattomia tuhansia kappaleita painettuja lehtiä.

Voi olettaa, että jos mikä vain julkaisu nytkin laittaisi Pasasen tai Nykäsen kuvan kanteensa, painos myytäisiin loppuun.

– Vaikea sanoa, mikä yksittäinen asia se Pertissä oli. Joku siinä ihmisessä veti. Pertti nosti monia ihmisiä julkisuuteen, ja tuntuu siltä että Pertti nostaa edelleen monia ihmisiä julkisuuteen, vaikka ei ole ollut kahteen vuosikymmeneen keskuudessamme.

Kaukinen ei usko, että 2000-luvulla tuskin enää tulee uutta Spedeä.

– Ei voi tulla enää uutta Spedeä. Ihmisessä oli tietysti se viihdepuolen osaaminen, mutta myös keksinnöllisyys ja innovatiivisuus, insinöörimeininki. Kun Pertti innostui keksimisestä, hän sitten myös innostui siitä: hän laittoi peliin paitsi aikaansa, mutta oli myös valmis panostamaan asioihin taloudellisesti, ja eivät olleet mitään pieniä satsauksia, Kaukinen huomauttaa.

– Huumori jäi varmasti sen takia ihmisten mieliin, koska Pertti oli taitava ymmärtämään asioiden merkityksiä. Hän ymmärsi ne ja käänsi sitten ne päälaelleen, ja rakensi huumorinsa sen varaan.

Huumori- ja viihdebisneksestä Kaukisella on tallella useampia mappeja.

– Siellä on Spede-yhtiöiden perustamisasiakirjat, Nasse-setä Oy:t... paljon löytyy. Ajattelin ne käydä sopivalla ajalla kunnolla läpi, että minkälaista sisältöä sieltä tulee vastaan.