Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko koronan pahin vaihe jo ohi? Näin vastaa THL:n Mika Salminen

Koronapandemia täyttää aivan pian Suomessa kaksi vuotta. Uusia epidemiakausia tulee olemaan, mutta pahin vaihe alkaa Suomessa olla ohi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen.

Hänen mukaansa maamme sisällä koronatilanne vaihtelee selvästi. Esimerkiksi Etelä-Suomen tilanne on selvässä laskussa Salminen totesi THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Mikään pandemia ei koskaan lopu. Se on yhä käynnissä, mutta sen vaikutukset eivät ole samanlaisia kuin pandemian alussa. Rokotukset ovat vieneet pahimman terän, koronaa osataan hoitaa paremmin, on uusia lääkkeitä, Salminen luettelee.

Hän muistuttaa kuitenkin, että uusia epidemiakausia tulee olemaan.

– Uudet muunnokset ovat edelleen kysymysmerkki. THL:ssä alamme kuitenkin olla sillä kannalla, että alamme olla voiton puolella akuutin vaiheen suhteen.

– Jos kaikki menee hyvin, tulossa voi olla niin sanottu normaali festarikesä, Salminen jatkaa.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo, että tilanne on tasoittunut. Hän arvioi, että maalis–huhtikuun aikana tullaan nökemään rajoitusten purun ja lähityön lisääntymisen vaikutus koronapandemiaan.

– Tiettyjä epävarmuuksia on. Yhä virus etsii ihmisen, jolla ei rokotussuojaa. Koska virusta esiintyy meillä edelleen väestössä runsaasti, on rokotteen ottaminen tärkeää. Parin viikon aikana näemme, miten tilanne kehittyy, Voipio-Pulkki toteaa.