Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oireita aiheuttava katupöly taas vantaalaisten riesana – pölyn syntymistä voi ehkäistä omin toimin

Katupölykausi on taas alkamassa Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla. Kausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua ja katupölytilannetta.

Katupölypitoisuudet nousevat etenkin keväällä vilkasliikenteisillä kaduilla ihmisten terveydelle haitallisiksi. Katupöly on etenkin astmaatikkojen ja sydänsairaiden keväinen riesa, mutta se voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää, kenelle tahansa, myös terveille aikuisille.

Pölyisinä päivinä juoksemista ja muuta raskasta liikuntaa kannattaa välttää vilkkaiden katujen varsilla ja suosia vaikkapa puistoja.

Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Varsinkin nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä.

Kun lumet sulavat ja tiet kuivuvat, katupöly nousee ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Katupölykauden alettua pöly usein heikentää ilmanlaatua useita viikkoja.

Katupölyn määrä vähenee, kun katuja päästään puhdistamaan ja kostuttamaan suolaliuoksella. Pölyn syntymistä voi ehkäistä itse välttämällä turhaa autoilua ja suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.