Jalankulku: Katuja hoitavat kaupungin omat työntekijät ja aliurakoitsijat. Suurten väylien vierellä kulkevat kevyen liikenteen väylät ovat Uudenmaan ely-keskuksen alueurakoitsijan hoidossa.
Viime viikkoina on ollut niin liukasta, että jopa koirien tassut liukastelevat jalkakäytävillä. Monilla jalankulkuväylillä lumi on sulanut jääradaksi tai sohjo on jäätynyt hankalakulkuisiksi polanteiksi.
Mikkolalaisella Heidi Karjalaisella on kuitenkin nastakengät.
– Kieli keskellä suuta saa mennä. Ilman nastoja olisin jo monta kertaa mennyt mukkelis makkelis.
Talvi on ollut lähes poikkeuksellisen runsasluminen, ja Karjalainen ymmärtää, että lumenauraajat ja hiekoittajat eivät ehdi heti joka paikkaan. Se häntä hiukan huvittaa, että läheiset ulkoilureitit on kuitenkin hoidettu aivan viimeisen päälle hienosti.
Metsolassa asuva Mia toteaa, että liukkaudesta on todellakin ollut hänelle haittaa niin lastenvaunujen kanssa liikkuessa kuin pulkkaa vetäessä ja muutenkin kävellessä.
– Vielä olen pysynyt pystyssä, mutta pelottaa, hän sanoo.
Emme vain ehtineet aurata kaikkea pois.
Länsi-Vantaan vastaava tiemestari Keijo Juntunen
Jos loska olisi aurattu pois, jalankulkijoilla olisi nyt helpompi kulkea. Mutta miksi loskaa ei aurata pois?
Kyllä aurataan, sanoo Länsi-Vantaan vastaava tiemestari Keijo Juntunen.
– Emme vain ehtineet aurata kaikkea pois. Asuntokadut jäivät kurjaan kuntoon, Juntunen myöntää.
Murheet alkoivat tammikuun lopulla Valtteri-myrskystä, ja vielä sen jälkeen lunta tuprutti useana päivänä yhteensä monta kymmentä senttiä. Sen jälkeen säänvaihtelut ovat tehneet liukkauden torjunnasta vaikeaa, sillä öisin kävelyreitit jäätyvät ja päivällä ne osittain sulavat ja hiekoitussora valahtaa uudelleen jäätyvän pinnan alle. Jalankulkijasta näyttää siltä, että liukkaudelle ei ole tehty mitään.
Liukkauden torjunnasta kertoo kuitenkin se, että hiekoitushiekkaa kuluu Vantaalla tänä talvena arviolta 10–15 prosenttia keskivertotalvea enemmän. ”Normitalvena” hiekkaa kuluu noin 10 000 tonnia, kertoo Vantaan kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.
– Tarkennus saadaan vasta kesällä, kun tilataan uutta materiaalia varastoon, hän sanoo.
Lunta on tänä talvena riittänyt niin paljon, että sitä on kuljetettu vastaanottopaikoille enemmän kuin tavallisesti. Vättö kertoo, että keskiarvotalvena lumikuormia kuljetetaan lumenvastaanottopaikoille yhteensä noin 15 000 kuormaa.
– Nyt on kuljetettu jo noin 47 000 kuormaa. Ennätystalvena 2009–2010 lunta kuljetettiin noin 53 000 kuormaa, Vättö vertailee.
Juntunen mainitsee, että parisen vuotta sitten kaupungin ei tarvinnut talven aikana tilata urakoitsijoita kertaakaan apuun, koska työt hoituivat omalla henkilökunnalla.
Tänä talvena Länsi-Vantaalla ovat puurtaneet kaikki 16 kaupungin työntekijää ja vielä 15 urakoitsijoiden konetta. Sama määrä kaupungin työntekijöitä on ollut töissä Itä-Vantaalla muualla paitsi Hakunilassa, Koivukylässä ja Korsossa, jossa katujen kunnossapidosta vastaa Viherpalvelut Hyvönen aliurakoitsijoineen.
Palautetta aurauksesta ja liukkaudesta on tullut kaupungille pahimmillaan satoja päivässä.
– Olisi tarvittu 2,5–3-kertainen määrä työntekijöitä, että asukkailta olisi tullut kiitosta, Juntunen muotoilee.
Vantaan katujen kunnossapidon budjetti tälle vuodelle on yhteensä noin 20 miljoonaa euroa. Siitä talvihoitoon on 7–8 miljoonaa euroa.
– Se ei välttämättä riitä, Vättö arvioi.
Paljon riippuu siitä, tuleeko talvi aikaisin ensi marras–joulukuussa.
Suurten väylien, kuten Tuusulanväylän, Katriinantien, Vanhan Hämeenlinnantien ja Kulomäentien, vierellä kulkevat kevyen liikenteen väylät ovat Uudenmaan ely-keskuksen alueurakoitsijan YIT:n hoidossa.
Muun muassa Korsossa Kulomäentien molemmin puolin kulkevat jalankulkureitit ovat olleet hurjassa kunnossa tänä talvena. Varsinkin liukkaus on kiusannut niin jalankulkijoita kuin talvipyöräilijöitä. Siitä huolimatta ely-keskuksen Vantaan hoitourakan aluevastaava Mika Blom kertoo, että palautteita työnjäljestä on tullut vain joitakin, yhteensä alle 10 tänä talvena.
Ehkä kaikki eivät tiedä, mihin antaisivat palautteensa ely-keskuksen vastuulla olevista kevyen liikenteen väylistä. Blom sanoo, että kehnosta kunnossapidosta voi jättää huomautuksen Tienkäyttäjän linjalle.