Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Viihtyvyys: Linda Kivistö kannustaa luopumaan turhista tavaroista.

Vantaalainen kodin ammattijärjestäjä Linda Kivistö, 28, tietää mistä kodin kaaos syntyy.

– Tavaroita on paljon, kotona on liian paljon säilytystilaa tai huonot säilytysratkaisut. Kun tavaroilla ei ole omaa paikkaa, ne ajelehtivat ympäriinsä ja niitä on vaikea löytää, Kivistö sanoo.

Kivistö auttaa ihmisiä saamaan kodeista paikkoja, joissa viihtyy.

– Koitan poistaa kotihäpeää. Häpeä on usein vahvin tunne, kun ihmiset pyytävät apua epäjärjestyksen selvittämiseen. Monesti ihmiset ovat turhautuneita ja voimattomiakin tavarapaljouden keskellä, Kivistö kertoo.

Kivistö ryhtyi ammattijärjestelijäksi viime syksynä ja perusti oman yrityksen, Kodin tasapainon. Matkailu- ja palveluliiketoiminnan restonomiksi ammattikorkeakoulusta valmistunut Kivistö halusi tehdä työtä, jolla voi auttaa ihmisiä.

Kun jokaiselle tavaralle on paikka, järjestys on helpompi palauttaa.

– Äitini on hyvin järjestelmällinen ja kotimme on aina ollut suhteellisen järjestyksessä. Olemme käyneet jo lapsena myymässä kirpputoreilla lelujamme. Järjestys on kulkenut mukanani.

Kivistö kävi Suomen ammattijärjestäjäliiton pitämän parin kuukauden mittaisen koulutuksen. Yrittäjäuran alkumetreillä on tullut selväksi, että ammattijärjestäjän apua tarvitaan. Ihmiset ovat tarvinneet useimmin apua vaate- ja lastenhuoneiden tavarakaaoksen kanssa.

– Lapsiperhearjen keskellä kodin järjestely ei monesti ole se, johon halutaan käyttää aikaa tai siihen ei yksinkertaisesti ole aikaa. Ymmärrän tämän hyvin. Teen itsekin mielelläni vapaa-ajalla ihan muita asioita, Kivistö naurahtaa.

Apua ammattijärjestäjältä ovat kaivanneet myös ikäihmiset, joilla jaksaminen ei yksin riitä. Kivistö sanoo, että jaksamisen haasteet näkyvät muillakin.

– Mielenterveyden ongelmista kärsiville voi olla suuri työ nousta sängystä ylös. Ei silloin kykene kotiaan järjestelmään.

Kivistön mukaan järjestelyavusta ovat hyötyneet myös ADHD:n kanssa elävät aikuiset.

–ADHD tuo tunteen, että päässä on miljoona ajatusta samaan aikaan. Tällöin yhteen asiaan keskittyminen ja varsinkin sen loppuun tekeminen voi olla todella vaikeaa.

Järjestelytyön Kivistö kannustaa aloittamaan pienen askelin, esimerkiksi hylly kerrallaan. Seuraava askel on karsia tavarat, joita ei tarvitse. Kivistö tietää, että monesti tavaroihin on syntynyt tunneside.

– Kuitenkin kannustan miettimään, onko se jotain, jonka ehdottomasti haluat säilyttää.

Säilytyslaatikoita Kivistö kehottaa hankkimaan vasta, kun turhat tavarat on karsittu. Sen jälkeen mietitään minne säilytettävät tavarat sijoitetaan.

– Kun jokaiselle tavaralle on paikka, järjestys on helpompi palauttaa. Tärkeät ja eniten käytetyt tavarat helposti saataville sinne, missä käytät niitä, kuten keittiöpyyhkeet keittiöön, Kivistö ohjeistaa.

– Pienikin apu voi tuoda valonpilkahduksen, että tästäkin selvitään. Kun kotona hyvä asua, vaikuttaa se mieleenkin positiivisesti, hän jatkaa.