Muutos: Lentokenttä on jälleen uuden kriisin kourissa. Se tietää Vantaalle tappioita.
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa Vantaa talouden olevan lujasti sidoksissa lentokenttäalueen menestykseen. Viljanen on lausunut saman useasti aiemminkin, mutta asia on jälleen hyvin ajankohtainen. Lentoliikennettä ja lentokenttäalueen yrityksiä on kohdannut uusi kriisi: Ukrainan sota.
Viljanen korostaa, että Ukrainan sota on ennen kaikkea valtaisa humanitäärinen kriisi. Sitä ei saa unohtaa. Mutta sen lisäksi sodan vaikutukset näkyvät Vantaankin taloudessa.
Viljanen muistuttaa, että Vantaan työpaikoista lähes 40 prosenttia sijaitsee lentokenttäalueella ja alueella on töissä paljon vantaalaisia.
Millaisia euromääräisiä vaikutuksia lentokenttäalueen uudesta kriisistä on Vantaalle?
– Valitettavasti en vielä pysty arvioimaan taloudellisten vaikutusten suuruutta, Viljanen vastaa.
Lentoaseman vaikea tilanne ei ole vain Vantaan ongelma, vaan se koskettaa koko pääkaupunkiseutua ja koko maata.
Tänne ei haluta tulla.
Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
– Helsinki-Vantaan lentokentän toimintojen osuus koko Suomen bruttokansantuotteesta on noin neljä prosenttia. Lentotoimintaan on sidoksissa kaikkiaan 140 000 työpaikkaa, Viljanen sanoo.
Hän kuvaa Suomea ”saareksi”, jonka yksi vetovoimatekijä on hyvät ja nopeat yhteydet moneen suuntaan tarjoava Helsinki-Vantaan lentoasema.
Yksi kriisin kouriin joutuneista yhtiöistä on Finnair. Koronapandemian kurittama Finnair oli juuri päässyt toipumisen tielle, kun sen toimintaa joudutaan taas sopeuttamaan. Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle ei lennetä, ja Aasian lentojen määrää on supistettu. Toiminnan supistamisella on tuttu seuraus:
– Finnair aloitti viime viikolla muutosneuvottelut lentävän henkilöstön lomautustarpeesta, joka johtuu Venäjän ilmatilan sulun aiheuttamasta lentämisen vähenemisestä, Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist sanoo.
Lomautusneuvottelujen piirissä ovat kaikki Finnairin 2 800 liikennelentäjää ja matkustamohenkilöstön jäsentä Suomessa.
Vantaa tarjosi Finnairin irtisanotuksi tai lomautetuksi joutuvalle henkilöstölle tukea koronavuoden 2020 syksyllä, ja nyt kaupunki tarjoaa jälleen apuaan.
Finnairin henkilöstön saama tuki on tälläkin kertaa Vantaan kaupungin koordinoimia työllisyys- ja koulutustoimia.
– Meillä oli kaupungin ja Finnairin ylimmän johdon välinen palaveri ja toinen on tulossa, Viljanen kertoo.
Onko tarkoituksena se, että Finnairin henkilöstöä kannustetaan kouluttautumaan uudelle alalle?
– Kyllä, sekin. Täytyy muistaa, että Vantaalla on kaksi uudelleenkouluttautumisen mahdollisuuksia tarjoavaa ammattikorkeakoulua ja yksi Suomen suurimmista ammattikouluista.
Lentoliikenteen muutokset näkyvät myös lentokenttäyhtiö Finavian toiminnassa. Arvioita siitä, kuinka pahasti Finavian toiminta kärsii, ei tässä vaiheessa haluta antaa.
– Venäjän ja Ukrainan välisen sodan vaikutuksia Finavian liiketoimintaan on tällä hetkellä vaikea arvioida. Venäjän asettaman ilmatilan sulkemisella voi pitkittyessään olla merkittäviä vaikutuksia Euroopan ja Aasian väliseen vaihtomatkustukseen, Finavian viestintäjohtaja Katja Siberg toteaa.
Yksi Ukrainan sodan seurauksista on Viljasen mukaan se, että Suomi on nopeasti menettänyt kiinnostavuuttaan.
– Suomea ei enää välttämättä koeta turvalliseksi. Tänne ei haluta tulla. Olen kuullut, että Suomeen kohdistuvia varattuja matkoja on peruttu Ukrainan sodan syttymisen jälkeen, Viljanen sanoo.