Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaishotelli lähetti asiakkailleen sähköpostia, joka paljasti satojen yöpyjien meiliosoitteet – "Käsittämätön moka isolta toimijalta", kummeksuu hotelliasiakas

Tietosuoja: Hotellin mukaan kyseessä oli työntekijän inhimillinen virhe. Tietosuojavaltuutettu Anu Talus kertoo, että vastaavia yritysten tekemiä tietosuojaloukkauksia on tullut hänen tietoonsa aiemminkin.

Vantaalaishotellista huoneen varannut mies sai kummallisen viestin hotelliltaan keskiviikkoiltana.

Break Sokos Hotel Flamingosta lähetettiin hänelle ja sadoille muille yöpyjille sähköpostitse tervetuliaisviesti, jonka vastaanottajakentässä oli luettavissa kaikkien vastaanottajien sähköpostiosoitteet.

Hotellin asiakas kertoo Vantaan Sanomille, että viestissä oli esillä 600 yöpyjän meiliosoitteet ja niistä voi nähdä heidän nimensä. Haastateltava ei halua esiintyä jutussa omalla nimellään.

Torstaina hotellilta tuli miehelle toinen meili, josta kävi ilmi, että hotelli oli yrittänyt poistaa keskiviikkoisen sähköpostiviestin – uudessakin viestissä näkyivät satojen yöpyjien henkilötiedot.

Miehen mielestä tällainen "henkilötietojen käsittely on uskomatonta".

– Eihän niitä henkilötietoja saa tuolla tavalla levittää, hän päivittelee.

Eihän niitä henkilötietoja saa tuolla tavalla levittää.

Asiakkaan mielestä kyseessä oli "käsittämätön moka isolta toimijalta".

– Henkilökohtaisesti on yhdentekevää, näkyikö osoitteeni muille vai ei, mutta ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. Voi olla esimerkiksi turvakielto päällä syystä tai toisesta, tai asiakas on voinut ilmoittaa puolisolleen olevansa jossain ihan muualla, mies huomauttaa.

Break Sokos Hotel Flamingo on saanut tapauksesta yhteydenottoja asiakkailta. SOK:n hotelliliiketoiminnasta vastaavan SOK Liiketoiminta Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Pekka Haverinen kertoo, että Pakkalassa sijaitsevassa hotellissa on selvitelty asiaa.

On käynyt ilmi, että hotellin työntekijä on vahingossa lähettänyt sähköpostia suurelle asiakasjoukolle.

– Tässä on syynä työntekijän valitettava inhimillinen virhe, Haverinen kuvaa.

– Onneksi viesteissä ei ollut mukana muuta tietoa asiakkaista kuin sähköpostiosoitteet.

Haverisen mukaan hotellissa varmistetaan nyt, ettei vastaavaa erhettä enää satu jatkossa.

– Virhe on meidän, ja olemme siitä hyvin pahoillamme, Haverinen toteaa.

Virhe on selvästi tapahtunut, muttei tämä ole varsin tavaton tilanne. Näin kuvaa tapausta tietosuojavaltuutettu Anu Talus.

– Vastaavia tietosuojaloukkauksia, joissa jokin yritys on lähettänyt virheellisesti laajemmalla jakelulla sähköpostia, on aiemminkin tullut vastaan, Talus kertoo.

Taluksen mukaan vastaavista tapauksista ei ole Suomessa myönnetty vahingonkorvauksia.

– Korvauksien tarvetta ei ole edes arvioitu, koska kukaan ei ole koettanut hakea niitä.

Talus sanoo, että tietosuojaloukkauksen tehneen organisaation on syytä minimoida kaikki mahdolliset riskit ja haitat loukkauksen kohteena oleville ja tarkastella menettelyitään, jotta virheiltä vältytään jatkossa.