Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

– Taivas on pilvetön. Se on aina ykköskriteeri revontulien näkemiselle, toteaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila.

Revontulia nähtiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä laajalti Suomessa. Kuvia maagisesta valoleikistä taivaalla pursusi sosiaaliseen mediaan myös Vantaalla.

Revontulibongareille myös tulevat yöt ovat mieleen.

– Selkeitä öitä ja korkeapainetta on luvassa lähiöinä, joten revontulet ovat todennäköisiä. Sunnuntaiksi ennustettiin huippua revontulissa ja paikoin niitä oli Suomessa paljon, meteorologi sanoo.

Revontulien suhteen puhutaan todennäköisyyksistä. Parhaimmillaan näkyvyys on myöhäisillan ja alkuyön välillä. Tunnin tarkkuudella ei voi sanoa, mutta meteorologilla on suuntaa antava vinkki.

– Ennen kahdeksaa ei kannata. Yleensä paras aikaväli on sen jälkeen yökahteen asti. Nyt kannattaa ehdottomasti tähyillä taivaalle.

Vaikkei revontuliyötä näkisikään, luvassa on upeita kuutamoöitä ja tähtitaivasta.

Antti Jylhä-Ollila, meteorologi

Vaikka revontulia ei onnistuisi bongaamaan, taivaalta löytyy muutakin silmiä lumoavaa.

– Vaikkei revontuliyötä näkisikään, luvassa on upeita kuutamoöitä ja tähtitaivasta.

Revontulet näkyvät etelässä enimmäkseen pohjoisella taivaalla. Someen lähes reaaliajassa jaettavat kuvat ovat saaneet aikaan vaikutelman, että revontulia olisi poikkeuksellisen paljon etelässä. Meteorologi ei allekirjoita poikkeuksellisuutta. Kyse on enemmänkin siitä, että nykyisin some tarjoaa laajan alustan kuvien julkaisulle.

– Etelässä on ollut tänä vuonna vain 3–4 revontulispektaakkelia. Suomessa pilvisyys pilaa paljon revontulien näkyvyyttä.

Meteorologi oikoo revontuliin liitettyjä harhaluuloja. Ne eivät pidä ääntä eivätkä vaadi kovaa pakkasta.

– Revontulia esiintyy yleensä pakkasella. Pakkasen ei silti tarvitse olla kova, jotta niitä voi nähdä. Revontulet syntyvät, kun auringosta peräisin olevat hiukkaspurkaukset törmäävät maan ylimpään ilmakehään 50 – 100 kilometrin korkeudessa. Auringon aktiivisuus on olennaista.

Kaupungissa valosaaste häiritsee revontulien näkemistä. Parhaimman elämyksen kokemiseksi kannattaa lähteä kaupungin ulkopuolelle. Maagista valotanssia voi todistaa samalla paikalla useammankin kerran illassa.

– Revontulishow't ovat hetkittäisiä. Niitä saattaa tulla 30 minuutin tai tunnin välein. Hyvin voi olla kotona ja käydä välillä ulkona kurkkimassa. Kytikselle ei kannata lähteä, jos ei muuten halua fiilistellä.

Nappasitko kuvan revontulista? Lähetä se Vantaan Sanomien toimitukseen vantaan.sanomat@media.fi