Teemu Nevalainen, 41, halusi koota Aviapoliksen alueen isät yhteen – "Halu osallistua ei ole yhtään vähäisempi kuin äideillä"

Vertaistuki: MLL:n isäryhmässä touhutaan yhdessä lasten kanssa.

Kartanonkoskella asuvalla perheenisällä Teemu Nevalaisella heräsi opintojen myötä halu tehdä hyvää omalla asuinalueellaan. Nevalainen ryhtyi MLL Aviapoliksen perhekahvilan vapaaehtoiseksi ohjaajaksi vuosi sitten. Hiljattain Nevalainen aloitti isäryhmän, joka toimii perhekahvilan rinnalla. 41-vuotias Nevalainen opiskelee parhaillaan sosionomiksi Laurea-ammattikorkeakoulussa.

– Toivon, että omalla toiminnallani pystyn tekemään jonkun ihmisen elämää paremmaksi, Nevalainen sanoo.

Idea isäryhmän perustamisesta syntyi perhekahvilan pyörittämisen yhteydessä. Nevalainen on omin silmin nähnyt, että valtaosa perhekahvilan kävijöistä on äitejä. Hän kuitenkin uskoo, että yhtä suuri tarve yhdessäoloon on myös isillä.

– Isien kynnys lähteä toimintaan on ehkä suurempi. Itselläni on ymmärrys, että halu osallistua ei ole kuitenkaan yhtään vähäisempi kuin äideillä, hän kertoo.

Nevalaisella on itsellään kolme lasta, jotka ovat ala- ja yläkouluikäisiä. Hän tietää, että samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kanssa on antoisaa jakaa kokemuksia.

Ihmisillä on tarvetta kohdata toisensa.

Teemu Nevalainen

– Itselläni tärkeä ajatus toiminnassa on myös se, että isät pääsevät tekemään jotain kivaa yhdessä lapsen kanssa, hän sanoo.

Isäryhmää on pidetty vasta kaksi kertaa. Kävijäryntäystä ei vielä ole ollut, mutta Nevalainen tietää, että uuden toiminnan käynnistäminen vie oman aikansa. Hän kannustaa isiä rohkeasti tutustumaan toimintaan ja toisiinsa. Ryhmään voi tulla niin vauvojen kuin koululaisten kanssa. Nevalaisella on selkeät suunnitelmat keväälle.

– Nyt on vielä mahdollisuus mennä pulkkamäkeen yhdessä. Myös luontoretki on tarkoituksena toteuttaa keväämmällä. Fillarihuoltopaja on myös ajatuksissa.

Yhteisen puuhastelun lisäksi Nevalainen on suunnitellut pyytävänsä eri asiantuntijoita keskustelemaan isien kanssa. Teemoina voi olla esimerkiksi kasvatukseen liittyvät kysymykset sekä isyyden muuttuminen vuosikymmenten aikana.

– Haluan kuulla, millaisia toiveita isillä itsellään on toimintaan ja keskusteluhetkiin liittyen, hän korostaa.

Nevalainen pitää tärkeänä, että toimintaan ei tarvitse sitoutua.

– Paikalle voi tulla ilman ilmoittautumista.

Korona-aikana perhekahvila järjestettiin etänä. Helmikuun alusta kahvilassa on nähty kasvotusten. Nevalaisen mukaan vanhempia on ollut kahvilailtoina paikalla 10–20.

– Ihmisillä on tarvetta kohdata toisensa ja vaihtaa ajatuksia, Nevalainen kertoo.

Isäryhmä kokoontuu joka toinen viikko. Seuraavan kerran isäryhmään voi osallistua tämän viikon torstaina 17. maaliskuuta kello 17–19 Pakkalan Olkkarissa (Illenpiha 6).

MLL Aviapoliksen perhekahvila kokoontuu joka torstai kello 17–19 Pakkalan Olkkarissa (Illenpiha 6) ja perjantaisin kello 10–12 Nuorisotila Wintillä (Ylästöntie 35).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut