Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päättyykö maailmanmestari Anni Räisäsen kausi puolivälieriin? "Edessä on katkopeli, mutta luotan hyvähenkiseen joukkueeseemme"

Urheilu: Vantaalainen Räisänen pelaa ensimmäistä kauttaan F-liigaa nurmijärveläisessä SB-Prossa. Yksitoista kertaa peräkkäin mitaleilla ollut seura on nyt vaarassa pudota jo puolivälierissä.

Tämä kausi on ollut Rajakylässä asuvalle Anni Räisäselle neljäs pääsarjatasolla. Aiemmat kolme hän pelasi helsinkiläisessä EräViikingeissä. Viime syksynä Räisänen pääsi hieman yllättäen juhlimaan alle 19-vuotiaiden naisten maailmanmestaruutta, vaikka häneltä oli mennyt koronaan sairastumisen vuoksi sivu suun viimeinen kisaleiritys ja paikka kisajoukkueessa.

– Sairastuminen tavallaan helpotti ärsytystä joukkueesta putoamisesta. Tiesin, että olen ensimmäinen varapelaaja, mutta en tietenkään osannut odottaa, että minut kutsutaan mukaan kesken kisojen.

Niin kuitenkin kävi. Kun Jasmiina Järvinen loukkaantui eikä pystynyt jatkamaan Uppsalassa pelattua MM-turnausta, Räisänen hälytettiin paikalle. Hän oli Suomen kokoonpanossa sekä välieräpelissä Tšekkiä vastaan että Ruotsia vastaan pelatussa finaalissa, jonka Suomi voitti jatkoajalla.

– Peliaikaa en saanut, mutta kultamitalin sain, Räisänen kertoo.

– Jäljellä olivat enää tiukat mitalipelit ja valmiit viisikot kasassa. Ymmärsin tilanteen täysin. Arvostan joka tapauksessa mitaliani, sillä olin kolme vuotta mukana ikäluokan maajoukkueringissä.

Toukokuussa 20 vuoden ikään ehtivä Räisänen pelaa puolustajana. Vantaalaisia pelaajia on SB-Prossa kaikkiaan neljä: Räisäsen lisäksi puolustajat Emma Itänen ja Juulianna Sotala sekä hyökkääjä Aino Tuokkola. Sotala pelaa SB-Prossa liigaa jo kuudetta kauttaan, Itälä viidettä ja Tuokkola toista. Räisäsen sai Nurmijärvelle muutoksen kaipuu.

– Pro-valmentaja Sami Saarikoski oli jo aiemmin kysellyt. Vuosi sitten ajattelin, että on oikea aika tarttua tilaisuuteen, Räisänen kertoo.

– Oma pelini on sujunut tosi hyvin, hän näkee.

– Olen saanut paljon vastuuta ja sitä kautta itseluottamusta, eli juuri sitä, mitä lähdin Nurmijärveltä hakemaan.

Parhaillaan menossa olevissa puolivälierissä SB-Pro pelaa runkosarjassa toiseksi sijoittunutta Turun Palloseuraa vastaan. TPS on voittanut kaksi ensimmäistä ottelua. Välieriin pääsee kolmella voitolla. Niinpä SB-Pro saattaa pelata nyt keskiviikkona Turussa kauden viimeisen pelinsä.

Nurmijärveläisten tappio tietäisi pitkän mitaliputken katkeamista. SB-Pro on ollut mitaleilla yhtämittaisesti kaudesta 2009–2010 lähtien. Ketjuun mahtuu kolme kultaa, kuusi hopeaa ja kaksi pronssia.

Ennen kevättä 2020, jolloin mitalipelit jäivät koronan vuoksi pelaamatta, SB-Pro oli voittanut kaksi mestaruutta putkeen. Viime keväänä se hävisi kullat Porvoon Salibandyseuralle seitsemännessä finaalissa rangaistuslaukauksilla. Siitä nurmijärveläiskurssi on kääntynyt melko jyrkästi alaspäin. Tämän kauden runkosarjassa SB-Pro sijoittui vasta kuudenneksi. Yhtä huonosta ruudusta se oli startannut pudotuspeleihin viimeksi keväällä 2010.

Toki joukkueesta lähti viime kauden jälkeen muutama avainpelaaja. Lisäksi monen pitkäaikaisen tukipilarin "parasta ennen" -päiväys alkaa vääjäämättä olla takanapäin, joskin viime keväänä kymmenennen SM-mitalinsa niiannut Mirja Hietamäki oli nyt runkosarjassa joukkueensa ylivoimaisesti tehokkain pelaaja.

– Ei meillä pelillisesti ole ongelmaa, mutta maalinteko tökkii, totesi Anni Räisänen toisen puolivälieräpelin jälkeen. Sen SB-Pro hävisi 1–3, ensimmäisen 0–4.

– Mutta kaikki on vielä mahdollista, Räisänen muistuttaa.

– Edessä on katkopeli, mutta luotan hyvähenkiseen joukkueeseemme.

Räisäsen pitää tällä viikolla keskittyä myös ylioppilaskirjoituksiin. Hänellä on kolme ainetta kirjoittamatta.

– Äidinkieli, englanti ja kemia. Kirjoitukset ovat hyvää vastapainoa peleille ja päinvastoin.