Vantaa selvitti ratikan vaikutuksia luontoon – liito-oravia ei havaittu reitin varrella

Vantaalle suunnitellun ratikan rakentamisella ei ole suuria vaikutuksia luontoon. Eläinten reitit ja kasvien elinympäristöt säilyvät pääosin ennallaan.

Tämä käy ilmi Vantaan kaupungin tekemästä luontoselvityksestä.

Kaupunki on selvittänyt, mitä luontoarvoja ratikan reitillä ja kaavarungon alueella on.

Tiedotteen mukaan ratikan reittiä tarkastellaan selvityksessä 50 metrin etäisyydeltä ratikan linjasta. Kaavarunkoalue kattaa linjasta noin 800 metrin säteellä muodostuvan vyöhykkeen.

Lue lisää: Valtuutettu väittää: Takit ovat kääntyneet vaalien jälkeen ratikka-asiassa – näin vastaavat takinkäännöstä syytetyt vantaalaisvaltuutetut

Ratikan suunnittelussa on tarkoitus vahvistaa nykyisiä eläinten reittejä ja kasvien elinympäristöjä.

Varsinkin Fazerilan alueella sijaitseva maakunnallinen ekologinen yhteys ja sen jatkuvuus katualueen yli turvataan suunnitelmassa.

Selvityksessä ei havaittu liito-oravia eikä viitasammakoita ratikan reitillä. Lepakkohavaintoja tehtiin 50 metrin etäisyydellä ratikan linjasta vähän ja hieman runsaammin Kylmäojan kohdalla.

Raitiotien rakentamisen ei kuitenkaan arvioida muuttavan lepakoiden olosuhteita, koska ratikka rakennetaan osaksi jo olemassa olevaa Tikkurilantietä. Lepakoiden elinympäristöä tuetaan valaistuksella.

Keravanjoessa havaittiin vuollejokisimpukoita. Ne siirretään suositusten mukaan ylemmäs Keravanjokea.

Lue lisää: Vantaan ratikan suunnittelun keskeyttämistä välittömästi vaatii 25 valtuutettua – Kaupunginjohtaja: Siinä haaskautuisi paljon rahaa, jos suunnittelu lopetettaisiin

Kaavarunkoalueelta ei löytynyt lain mukaan suojeltavia luontotyyppejä. Kuussillan ja Länsimäen alueelta 50 metrin etäisyydellä ratikan linjasta havaittiin edustavia lahokaviosammalen esiintymiä. Lajin suotuisaan suojelutasoon niillä ei ole kuitenkaan merkitystä.

Varikko rakennetaan Vaaralassa alueelle, joka on nyt metsää. Varikkoalueen suunnittelu on käynnissä. Arviolta metsää kaadetaan 3,9 hehtaaria. Suunnittelussa selvitetään, miten puustoa voidaan säästää mahdollisimman paljon. Myös varikon rakentamisen vaikutuksia pohjavesialueeseen on selvitetty erikseen.

Luontoselvitys on on julkaistu Vantaan ratikan verkkosivuilla, ja se on tehty rakentamispäätöstä varten. Lisäksi on julkaistu Vantaan ratikan itäisen osuuden tärinä- ja runkomeluraportti. Uusia raitiotien vaikutuksiin liittyviä selvityksiä julkaistaan pitkin vuotta ratikan verkkosivuilla.

Lue lisää: Vantaan ratikka suunnitellaan nousemaan sillalle lentoaseman edustalla – "Siellä on tosi ahdasta"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut