Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan "Alpeilla" on vielä juhannuksena vähintään 10 metriä lunta – Onko lähialueilla tulvan vaara?

Tikkurilassa asuva Pentti Pietilä totesi aiemmin Vantaan Sanomissa, että Koivuhaasta löytyvät Vantaan omat Alpit. Pietilä nimitti Alpeiksi Koivuhaan lumenvastaanottopaikkaa. Lumikasalla oli tuolloin korkeutta noin 15 metriä.

Lue myös: Lumikasa kohoaa 15 metriin – "Siellä ovat Vantaan omat Alpit"

Lumikasa on kasvanut edelleen.

– Viimeisimmässä mittauksessa lunta oli 22 metriä ja vähän päälle. Tällä hetkellä lumikasalla on korkeutta ainakin 25 metriä, itäisestä Vantaasta vastaava tiemestari Tomi Ollikainen toteaa.

Julkinen lumenvastaanotto Koivuhaassa on päättynyt 14. maaliskuuta, mutta kasaan ajetaan edelleen lunta kaupungin kaduilta. Kaikkiaan Koivuhakaan on tänä talvena tuotu noin 15 000 kuormaa lunta.

Vaikka sulavaa lunta on paljon, ei lähiasuntoa-alueilla ole pelkoa tulvasta. Lumenvastaanottopaikan välittämässä läheisyydessä olevalla ulkoilu- ja puistoalueella voi paikoin esiintyä poisto-ojissa pientä tulvimista, Ollikainen sanoo.

– Alueella on poistoputkia, joihin tuleva vesi johdetaan suodatusaltaiden kautta jokeen. Vedestä poistuu prosessissa muun muassa öljy.

Jos lumikasaa ei lainkaan rikottaisi kaivinkoneella, se olisi Ollikaisen mukaan korkea vielä syksylläkin.

– Lumen päällä on kerros mursketta, hiekkaa ja roskaa, joka hidastaa sulamista.

Ollikainen on seurannut kasan sulamista aiemminkin.

– Kyllä lumikasa näkyy vielä juhannuksena ja heinäkuun alussakin aitojen ylitse. Juhannuksena kasassa on vähintään 10 metriä lunta.

Tänä talvena lunta kertyi erityisen paljon. Se tarkoittaa, että "Alpeista" voi olla jotain jäljellä vielä syksyllä.

– Katsotaan miten käy, Ollikainen toteaa.