Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalla pyritään eroon ruokahävikistä uudella konstilla – "Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus ei vaarannu"

Vantaan kaupunki pyrkii vähentämään ruokahävikkiä uudella keinolla. Maaliskuun lopusta lähtien kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa voidaan tarjota ruokalistoilta poikkeavia tuotteita hävikin vähentämiseksi.

Tarjottu ruoka ei korvaa listalla olevaa ruokaa, vaan se tarjoillaan lisänä.

Kaupunki on sopinut aterianpalveluntuottajien kanssa, että edellispäiviltä asianmukaisesti jäähdytettyä ja säilytettyä ruokaa voidaan tarjota aterioilla seuraavina päivinä.

– Eri päiväkotiryhmissä puurojen päällä voi olla erilaisia soseita ja edellisen päivän perunoita voi olla tarjolla makaronin lisäksi, kertoo ympäristökonsultti Noora Ilola tiedotteessa.

Ruokahävikki on merkittävä ongelma Vantaan kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa: niiden ruokailu tuottaa vuosittain yli 200 000 kiloa biojätettä. Tämä määrä sisältää keittiön, linjaston ja lautasten ruokahävikin sekä hedelmien kuoret ja muun biojätteeseen kuuluvan roskan.

Uudella toimenpiteellä hävikkiä saadaan pienennettyä.

– Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus ei vaarannu, koska kukaan ei jää ilman ravitsemuksellisesti täyspainoista ruokaa, Ilola painottaa.

Hävikkiä on pyritty vähentämään Vantaalla jo aiemmin eri tavoin.

– Linjastojen ylijäämäruokaa myydään sekä lapsia ja nuoria kannustetaan ottamaan vain sen verran, kun jaksavat syödä. Lisää saa aina hakea. Ensisijaisesti ennakoidaan, ettei hävikkiä synny, Ilola kertoo.