Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ukrainan sota toi jäsenvyöryn kahteen vantaalaisyhdistykseen – "Jäsenmäärämme on parissa viikossa kasvanut viidenneksellä"

Muutos: Maanpuolustusjärjestöihin on ollut tunkua kuluvana keväänä.

Vantaan Maanpuolustusnaiset ry on saanut vuosittain yhden tai kaksi uutta jäsentä. 24. helmikuuta 2022 jälkeen yhdistys on kahdessa viikossa vastaanottanut peräti 30 jäsenhakemusta.

– Voi sanoa, että yhdistyksemme jäsenmäärä on parissa viikossa lähes tuplaantunut, puheenjohtaja Anita Linnamäki toteaa.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Linnamäki pohtii hyökkäyksen nostaneen esiin isänmaallisia tunteita Suomessa ja näkyvän maanpuolustusjärjestöjen jäsenmäärän kasvuna.

Jäsenhakemuksia tulvii myös Vantaan Reserviläiset ry:lle. Yhdistykseen liittyy tavallisesti vuosittain noin 100 uutta jäsentä. Kuluvana keväänä uusia jäseniä on saatu kahdessa viikossa 208, puheenjohtaja Antti Kettunen kertoo.

– Yhdistyksemme jäsenmäärä on parissa viikossa kasvanut viidenneksellä.

Myös median kiinnostus toimintaa kohtaan on ollut hyvin poikkeuksellista.

Osa jäsenistä on sellaisia, jotka haluavat periaatteen vuoksi kuulua reserviläisiin

– Lehdistö on soitellut ja sähköpostilaatikkoon on tullut niin paljon viestejä, että tila loppui.

Uudet jäsenet ovat Kettusen mukaan valtaosaltaan armeijan käyneitä miehiä ja naisia, jotka haluavat verestää reserviläistaitojaan.

– Uusien jäsenten innokkuudesta kertoo se, että ampumavuorolistat ovat täynnä uusia nimiä.

Jäsenmäärän kasvun ovat huomanneet myös Vantaan Reserviläiset ry:n toiminnassa vuosia mukana olleet Anna Juvonen ja Helena Laasjärvi. Juvonen on pitkän linjan ampuma-aseharrastaja, ja hän toimii myös asekouluttajana.

Laasjärvi kiinnostui reserviläisyhdistyksen toiminnasta, koska hän harrastaa metsästystä.

– Luulin aiemmin, että jäseneksi pääsee vain, jos on suorittanut asepalveluksen. Liityin heti, kun kuulin, ettei sellaista vaatimusta ole, Laasjärvi toteaa.

Kettunen kertoo, että yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi otetaan täysikäisiä Suomen kansalaisia. Kannustusjäseneksi voivat liittyä myös muun muassa yhdistykset.

– Moni liittyy yhdistykseemme, koska on kiinnostunut ampumaharjoituksista. Osa jäsenistä on sellaisia, jotka haluavat periaatteen vuoksi kuulua reserviläisiin, Kettunen toteaa.

Puheenjohtaja Linnamäki sanoo, että Vantaan Maanpuolustusnaisten toiminnassa mukana olevia yhdistää isänmaallisuuden lisäksi halu oppia toimimaan kriisiolosuhteissa.

– Valtaosa yhdistyksemme uusista jäsenistä on keski-ikäisiä, 60-luvun lopussa ja 70-luvulla syntyneitä, ja joukossa on erityisen paljon korkeasti koulutettuja naisia.

Vantaan Reserviläiset ry on Kettusen mukaan ampumatoimintaan erikoistunut reserviläisyhdistys. Sama mielikuva on joskus myös Vantaan Maanpuolustusnaiset ry:stä.

– Meistä on joillakin vääriä mielikuvia. Saatetaan ajatella, että meidän toiminnassamme opetellaan ampumaan ja sitten ollaan valmiita rintamalle, puheenjohtaja Linnamäki sanoo.

Lue myös: Keitä liikekannallepano Suomessa koskisi? – Näin vastaa Puolustusvoimat