Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jokiniemen opiskelija-asuntojen tilalle halutaan rakentaa puukerrostaloja – 11 rakennuksen purkamista suunnitellaan

Kaavoitus: Senaatti-kiinteistöt haluaa nostaa tontin rakennusoikeutta roimasti.

Opiskelija-asuntojen alue Jokiniemessä kokee lähivuosina muutoksen, kun kymmenen 1970-luvulla valmistunutta taloa ja huoltorakennus puretaan pois Satomäentie 1:stä.

Kaksikerroksisten talojen tilalle suunnitellaan 4–5-kerroksia omistus- ja vuokra-asuntoja puukerrostaloihin. Satomäentien ja Valkoisenlähteentien risteykseen tulee lisäksi näyteikkunallinen liiketila.

Purettavat talot omistaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas ja maapohjan Senaatti-kiinteistöt. Taloissa on yhteensä 74 vuokra-asuntoa ja niissä asuu yli sata henkeä.

Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm sanoo, että nykyisille asukkaille tarjotaan mahdollisuutta toiseen asuntoon, kun sen aika tulee.

Alueen muutokseen tarvitaan asemakaavan muutos, jota Senaatti-kiinteistöt hakee kaupungilta runsaan 14 000 neliömetrin tontille. Nykyisessä kaavassa rakennusoikeutta on runsaat 4 200 kerrosneliömetriä ja kaavamuutos nostaisi rakennusoikeuden noin 13 800 kerrosneliöön.

Alueen asuntotuotannosta on oltava vähintään 50 prosenttia vapaarahoitteista omistusasuntotuotanto, 30 prosenttia ARA-rahoitteisia pitkän korkotuen vuokra-asuntoja ja loput esimerkiksi asumisoikeusasuntoja.

Lähivuosina olisi edessä merkittäviä korjaustöitä.

Kiinteistöjohtaja Kim Lindholm

Senaatti-kiinteistöt myy tontin tarjouskilpailun voittaneelle taholle ja kaavamuutos toteutetaan ostajan, Senaatti-kiinteistöjen ja Vantaan kaupungin kanssa yhdessä kumppanuuskaavoituksena. Tarjouskilpailu päättyi viime viikolla.

Kiinteistökehityspäällikkö Janne Marttinen Senaatti-kiinteistöistä kertoo, että alueen kehittäminen kiinnostaa ja tarjouksia tuli useampia. Sen tarkemmin hän ei voi vielä tässä vaiheessa niistä sanoa.

Satomäentien hanke sai alkunsa Hoasilta, jonka piti miettiä, mitä tehdä pian peruskorjausikään tuleville taloille. Korjaaminen ei olisi ollut ”taloudellisesti perusteltua”, sanoo Hoasin Lindholm.

– Siellä on turvallista ja terveellistä asua, mutta lähivuosina olisi edessä merkittäviä korjaustöitä.

Nykyisten rakennusten purkamisen maksaa Senaatti-kiinteistöt eikä siitä aiheudu kustannuksia Hoasille. Lindholm huomauttaa myös, että Hoas ei ole lähdössä Jokiniemestä mihinkään, sillä aluelle jää vielä "merkittävä määrä" asuntoja. Purkamisen jälkeenkin Hoasilla on Jokiniemessä yli 400 asuntoa.

Hoasilla on suunnitelmissa myös toinen purettava kohde Vantaalla, Myyrmäen Vaskivuorentiellä, mutta sen alkamiseen menee aikaa ehkä jopa vuosia.

Jokiniemen suunnitelmien aikatauluista kukaan ei vielä uskalla sanoa mitään varmaa. Senaatti-kiinteistöjen Marttinen pohtii, että esisopimukset tulevan toteuttajan kanssa saataisiin ehkä tehtyä kesälomiin mennessä.

– Kaavaehdotusta ryhdytään varmaankin laatimaan tässä kevään aikana, jos sopiva ostaja löytyy, arvioi puolestaan Vantaan asemakaava-arkkitehti Tea Taponen.

Ja jos hanke edistyisi ilman hidastuksia, kuten joitain lisäselvityksiä, kaava voisi olla valmis noin vuoden sisällä ja purkutyöt tontilla käynnistyisivät Marttisen mukaan vielä ensi vuonna. Mutta tämä on vasta alustava arvio.

Vantaan kaupungilla kaavamuutokseen liittyy myös suunnitelma Valkoisenlähteentien jatkeesta Satomäentieltä itään Vanhalle Porvoontielle Hakkilaan. Sille tehdään asemakaavaan tilavaraus.

Lue myös: Hoas rakentaa kampusten lähelle – Myyrmäkeen ja Tikkurilaan tulee lisää opiskelija-asuntoja

Tikkurilan opiskelija-asunnot saivat "räjähtävän suosion" – Yksiön vuokra alimmillaan 550 euroa