Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Balettitanssijat jäävät eläkkeelle jo 44-vuotiaana ja siihen on selkeä syy: "Tekeminen ei ole enää huipputasoa", sanoo 6 vuotta sitten eläköitynyt vantaalainen Anandah Kononen

Ura: Nykyisin Kononen opettaa ja tekee koreografioita.

Hiljattain 50 vuotta täyttänyt Anandah Kononen on ollut eläkkeellä jo kuusi vuotta, koska balettitanssijoiden eläkeikä on 44 vuotta. Harva kuitenkaan lopettaa kokonaan töiden tekemistä ja vantaalainen Kononenkin on jatkanut koreografina sekä baletin ammatillisena opettajana.

Eläköityneitä balettitanssijoita voi kuitenkin bongata hieman erikoisemmistakin tehtävistä. Kerran Kononen törmäsi tuttuun balettitanssijaan lentoasemalla.

– Moni on vaihtanut alaa ja oli jännä nähdä entinen työkaveri lentoaseman turvatarkastuksessa, hän naurahtaa.

Eläkkeelle jäämiseen vain hieman päälle nelikymppisenä on Sotungissa asuvan Konosen mukaan hyvät syyt. Jotkut joutuvat lopettamaan aiemminkin, jos tulee vammoja. Rakkaasta ammatista luopuminen ei kuitenkaan ole helppoa.

– Aloin prosessoida eläkkeelle jäämistä jo pari vuotta ennen.

Eläköityminen ei ollut helppoa, koska baletin tanssiminen on ollut iso osa elämää lapsesta saakka. "Tavallisissa" töissä ura ei ala vielä lapsena.

Kononen pääsi 16-vuotiaana Kansallisbaletin kouluun ja sieltä edelleen tanssijaksi Oopperatalon näyttämölle. Hän on treenannut ja tanssinut balettia seitsemän tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa. Vuosikausia.

Mutta ikääntyminen on vääjäämätöntä. Samalla tavalla kuin huippu-urheilijan tulokset alkavat heiketä iän karttuessa myös balettitanssijan tekemisen laatu hiipuu.

– Tekeminen ei ole enää huipputasoa.

Suurin vaikutus iällä on palautumiseen. Se hidastuu. Kun edellisiltana on tanssinut koko illan balettiesityksessä, seuraavan päivän treeneissä ei "jalka enää nouse".

– Tanssiminen ei näytä siltä, miltä sen pitäisi, Kononen toteaa.

Hän lisää vielä, että katsojien pitää saada rahoilleen laadukasta vastinetta.

Balettitanssijan ura menee niin, että parikymppisenä fysiikka on kunnossa, mutta ei ole vielä kokemusta. Kolmekymppisenä fysiikka on vielä hyvä ja on kokemusta, mutta elämään alkaa tulla muutakin, kuten perheen perustaminen. Se kuormittaa enemmän ja on tehtävä kompromisseja perheen ja työn kanssa.

– Ja nelikymppisenä fysiikka repsahtaa eikä pääse enää ääriasentoihin, Kononen päättää.

Hän sanoo, että balettitanssijan 20–25 vuoden työura on ihmisiässä lyhyt aika, mutta työssä se on pitkä, jos kroppa kestää 44-vuotiaaksi.

Konosellakin on ammattin liittyviä vaivoja eli kulumia lonkissa, mutta siltikään hän ei vaihtaisi tanssivuosiaan mihinkään.

– Oopperatalo oli toinen koti.

Ja tapasihan hän aviomiehensä balettitanssija Valeri Konosenkin työn kautta.

Kononen kannustaa pikkuballerinoja, joilla on tanssin paloa, pyrkimään eteenpäin. Hän kaipaa suomalaishuippuja houkutteleviksi esikuviksi, sillä Konosen mukaan baletti ei ole nyt trendikästä. Lapset ja nuoret valitsevat lajikseen mieluummin muodostelmaluistelun tai voimistelun. Sen Kononen tietää, koska hän opettaa balettia muun muassa Helsingin Taitoluisteluklubin muodostelmaluistelujoukkueelle Rockettesille ja klubin junioreille.

– Luistelun puolella olisi sopivia yksilöitä balettitanssijoiksi!

Lue myös: Anandah ja Silvia Kononen tanssivat äidin ja tyttären roolit joulun klassikkobaletissa