Syöpäläispiina kasvanut hurjaa vauhtia – Torjunta-ammattilainen: "Luteet ovat Vantaalla koko väestön ongelma"

Riesa: Lutikoita torjutaan erilaisin tavoin, mutta taikasauvaa ei ole.

Lutikkariesa paisuu vuosi vuodelta.

– Ongelma lähti jo kymmenkunta vuotta sitten kasvamaan, ja ilmiö on maailmanlaajuinen, tarkastaja Kare Seppälä tuholaistorjuntayritys Rentokil Initial Oy:stä sanoo.

Myyntipäällikkö Markus Salminen Tuhoeläinhallinta Delecon Oy:stä kertoo, että lutikkakeikkojen määrä yrityksessä huitelee jo 3 500–4 000:n vuositasolla, kun vielä vuonna 2016 niitä tehtiin noin 200.

– Oman tietoni mukaan muillakin alan firmoilla nousu on ollut suhteessa samaa luokkaa, hän kertoo.

Tuholais- ja syöpäläistilanteiden alkukartoituksia tekevän Seppälän omana toiminta-alueena on Keski-Uusimaa, Vantaa ja Häme.

– Töitä tulee tosi paljon, ja kyselyjä lutikoita koskien lähes päivittäin. Vantaallakin on kyse hurjasta määrästä ja pientä kasvua on kaiken aikaa.

Seppälän mukaan asiakkaita on laidasta laitaan, eikä riesa keskity myöskään vain tietyille alueille.

– Luteet ovat koko väestön ongelma. Käymme Länsi- ja Itä-Vantaalla ihan yhtä paljon. Keikkoja tulee niin Martinlaakso–Myyrmäestä kuin vaikkapa Korso–Koivukylästäkin.

Tarkkaa syytä lutikan uuteen maailmanvalloitukseen ei tiedetä. Ihmisten liikkuvuus ja matkailijamäärien kasvu lienee kuitenkin yksi tekijä, samoin se, että torjunnoista selvinneiden vahvojen yksilöiden myötä luteiden vastustuskyky torjunta-aineille on kasvanut.

Asukkaiden tulisi reagoida nopeasti ja ilmoittaa saman tien, jos huomaavat tai vahvasti epäilevät ikävän vieraan asettuneen taloksi. Kaikenlainen häpeily on turhaa, sillä verenimijä viis veisaa esimerkiksi siitä, onko asunto tip top -kunnossa vai vähemmän siisti. Sitä kiinnostaa vain ruoka.

– Eikä se piittaa siitäkään, vaikka jossain sattuisi olemaan tarjolla joku veriläikkä. Veren pitää olla elävässä ihmisessä, Salminen toteaa.

Torjuntaspesialistit kehottavat esimerkiksi kerrostaloasujaa ottamaan pikaisesti havainnoistaan yhteyttä ensin isännöitsijään tai huoltoyhtiöön.

– He ovat ammattilaisia, jotka eivät levittele tietoa mihinkään, Seppälä rohkaisee.

– Lutikka on voinut kulkeutua asukkaan mukana jostain reissusta, mutta esiintymä voi juontaa myös naapurihuoneistosta, joten siksikin olisi tärkeää päästä tekemään tilanteesta kartoitusta mahdollisimman nopeasti.

Luteet etsiytyvät ruokapöytänsä ääreen sinne, missä se yleensä pitempiä aikoja on katettuna, eli sänkyyn. Lämpö ja nukkujan hengityksen hiilidioksidi toimivat opasteina.

– Syöminen tapahtuu monesti aamuyöllä, kun hiilidioksidivirta sängystä on ollut pitempään tasainen, tuholaistorjuntayritys Pest1:n kenttäjohtaja Janne Nousiainen tietää.

– Kun monet sängyt ovat runkopatjallisia, jolloin niissä on kangasta päädyissä ja sivuissa, on lutikoiden helppo liikkua, vaikka niillä ei ole tartuntajalkoja.

Päivällä ne odottelevat kärsivällisesti uutta ruokahetkeä sängyn piiloissa.

– Sitten kun sänky täyttyy niistä, ne alkavat levittäytyä myös jalkalistoihin ja yöpöytien taakse.

Nousiaisen mukaan torjujia voi olla vastassa viikkokausia huonosti nukkunut asiakas, joka ei ole saanut varmuutta siitä, onko kyseessä lutikka.

– Tutkittuamme, että on, saattaa reaktiona olla kauhistunut halu saada heti kaikki pahimmat mahdolliset myrkyt peliin.

– Joudumme kuitenkin kertomaan, että ei ole sellaista taikasauvaa, jota heilauttamalla kaikki vain nopeasti katoaa.

Lue myös:

Luteet käyvät vuokralaisen hermoille ja lompakolle – VAV maksaa pääasiallisesti torjuntakulut

Luteet piinasivat kerrostaloa ­– Konkari keksi konstin: Vaihto-opiskelijoiden tavarat pakkaseen

Luteet riivaavat Helsinkiä edelleen – tuholainen voi levitä koko taloyhtiöön, jos asukas toimii väärin

Torjunta

Monet konstit

Alan yrityksissä käytetään monia erilaisia tekniikoita lutikoiden hävittämisessä hiukan erilaisin painotuksin. Rentokilin Kare Seppälä pitää pakkaskontteja loistavana keinona. Konttiin voidaan viedä esimerkiksi tiukasti muoviin kääritty ludesänky viikoksi 30 pakkasasteeseen.

Delecon ja Pest1 suosivat pussitusta. Tiiviisti pussiin pakatun sängyn jalkojen alle laitetaan kuppiansat. Kiipeämään pyrkivät luteet tipahtelevat niihin asukkaiden nukkuessa pussitetun sängyn päällä syötteinä. Sängyn sisään jääneet luteet nääntyvät nälkään ja muut kuppeihin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut