Vantaalaisnäyttelijä Tatu Mönttisen Karanteeniteatteri syntyi korona-ajan henkireiäksi – Nyt yli odotusten sujunut toiminta ottaa teknologian avulla uusia askelia ensi-iltanäytelmässä, jossa yleisö saa hetkittäin ohjat

Uutuus: Jackpot-näytelmä kertoo peliriippuvuudesta sekä sen aiheuttamasta ahdingosta ja kärsimyksestä.

Pari vuotta sitten, kun teatterit joutuivat panemaan oviaan säppiin, vantaalainen näyttelijä Tatu Mönttinen polkaisi vauhdilla käyntiin Karanteeniteatterin, joka alkoi striimata näytelmiä ihmisille kotisohville katsottaviksi.

– Tosi hyvin on mennyt, yli kaikkien odotusten, hän voi sanoa nyt, kun esityksiä on mennyt noin sataantuhanteen päätelaitteeseen. Kun oletettavasti seuraajia on joidenkin laitteiden äärellä ollut enemmän kuin yksi, katsojaluvut ovat sitäkin hulppeammat.

Myös ulkomailla asuvat suomalaiset ovat löytäneet teatterin tarjonnan.

– Olin salaa haaveillut vuosia ja miettinyt, miten voisi yhdistää teatteriammatin ja bisneksen jollain lailla. Sitten tuli korona, keksin tämän idean, ja nyt olen toiminimi-näyttelijä.

Mönttinen on iloinen ja ylpeä siitä, että uskalsi lähteä kokeilemaan.

–  Vaikka ei ollut noihin itselle uusiin asioihin mitään koulutusta eikä osaamista.

Teatteri on tuonut toimeentuloa perustajalleen ja tarjonnut esitysväulän

Parhaillaan hän ottaa taas uutta askelta Karanteeniteatterinsa kanssa työstämällä tarinaa peliriippuvuudesta. Jackpot on teatterin ensimmäinen täysin sitriimausta varten suunniteltu interaktiivinen näytelmä. Mönttinen esiintyy itse kameran edessä, ja katsojat saavat aika ajoin vaikuttaa suuntaan, johon tarina kehittyy.

– Vaihtoehtoja tarjotaan aina kaksi, joista voi valita mieleisensä 15 sekunnin aikana. Itse näen puolestani toisessa päässä, kumpaa vaihtoehtoa on äänestetty enemmän, ja jatkan sen mukaan.

Mönttinen siis harjoittelee repliikkejä, joita kaikkia ei välttämättä lausu koskaan.

– Toivon mukaan katsojat kiinnostuisivat esityksestä, johon saa itse vaikuttaa, ja joku ehkä saattaisi haluta nähdä sen uudestaankin, koska tarina voi olla vähän toinen kuin aikaisempi.

Mönttinen haastatteli näytelmää varten muutamaa peliriippuvaista, jotka halusivat jakaa tarinansa ja olivat iloisia, että heitä haluttiin kuulla. Asiasta on ollut kertomassa myös heidän läheisiään.

– Lisäksi katselin Youtube-videoita ja luin aiheesta paljon.

Mönttinen haluaa viedä teatteriaan vuorovaikutteisempaan suuntaan myös jatkossa.

– Ehkä tätä kautta saisi teatterista kiinnostumaan myös niitä nuoria katsojia joille tämänkaltainen teknologia on tuttua pelimaailmasta, Netflixistä ja vastaavista.

Karanteeniteatteri on tullut jäädäkseen. Se jatkaa vierailuesitysten näyttämistä, mutta suunnitelmissa on, että tulevaisuudessa voisi olla enemmän omiakin striimattuja tuotantoja, joista tehtäisiin myös perinteisiä, teattereihin kiertämään lähteviä esityksiä.

– Sellainen tästä Jackpotistakin tehdään.

Lue myös:

Näyttelijä Tatu Mönttinen tekee telemarkin Matti Nykäsen mielenmaisemaan – "Haluan katsoa ihmiseen julkisuuskuvan takana"

Epätoivoinen Jenna, 33, yritti lopulta itsemurhaa – "Riippuvuus nettikasinoon ajoi yli 70 petokseen”

Karanteeni- teatteri

Jackpot – interaktiivinen tarina peliriippuvuudesta

Lavalla: Tatu Mönttinen

Ohjaus: Tatu Mönttinen + työryhmä

Äänisuunnittelu: Juuso Voltti

Striimiliput alkaen 15 euroa.

Yli 50 hengen tilaukset info@karanteeniteatteri.fi tai hei@tiketti.fi

Kaikki ohjelmisto nähtävissä osoitteessa karanteeniteatteri.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut