Vantaalaismies todisti vakavaa vaaratilannetta Tikkurilassa – Keravanjoella leikkinyt tyttö vajosi osin jäihin

Turvallisuus: Pelastuslaitoksen palomestarin Olli Korteniemen mukaan vanhempien tulisi nyt ehdottomasti ohjeistaa lapsiaan petollisten kevätjäiden takia. Jäälle meneminen voi olla todella vaarallista, hän painottaa.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos muistuttaa kevätjäiden vaarallisuudesta. Järvien ja jokien jäät voivat nyt olla paikoin petollisia.

– Jäät ovat vielä järvissä kohtuupaksuja, mutta ne heikkenevät nopeasti säiden lämmetessä. Keravanjoen jään paksuutta en osaa arvioida, sanoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestari Olli Korteniemi.

– Emme enää suosittele ihmisiä menemään ainakaan oudoille vesistöpaikoille. Ja jos menee jäälle, täytyy huolehtia, että varustus on kunnossa.

Jäällä kulkijan vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit ja metallipäinen keppi jään kestävyyden koettelemiseen. Mukaan on syytä ottaa selkäreppu, joka on pakattava kelluttavaksi ja oltava napakasti mahavyöllä kiinni.

Tikkurilainen Niko Pietikäinen sanoo, että heikoista jäistä muistuttaminen on enemmän kuin ajankohtaista. Hän kertoo nähneensä sunnuntaina iltakuuden maissa dramaattisen tilanteen tullessaan Tikkurilan Åvikin leikkipuistoon lapsensa kanssa.

Keravanjoen Heurekan puolen rannalla leikki kaksi noin 10-vuotiasta tyttöä kahden alle kouluikäisen tytön kanssa. Toinen vanhemmista lapsista oli edennyt joen heikolle jäälle, ja toinen pienemmistä lapsista lähti juoksemaan jäälle kohti isompaa.

– Samalla hetkellä isompi tyttö putosi jäihin, mutta onneksi vain toisen jalan verran. Hän jaksoi nostaa itsensä jään päälle.

Pietikäinen huusi tuolloin kovaan ääneen tytöille ja käski heidät heti pois jäältä.

– Onneksi tytöt tajusivat tilanteen ja pääsivät takaisin rantaan. Käsittämätön ja todella vaarallinen tilanne. Onneksi siitä selvittiin säikähdyksellä, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen pitää omituisena sitä, ettei aikuisia ollut lainkaan tyttöjen mukana joen luona.

Hänestä vanhempien ja muiden aikuisten tulisi nyt varoittaa lapsia heikoista jäistä.

– Olisi hyvä, jos kouluissa käytäisiin läpi, ettei jäälle saa nyt missään tapauksessa mennä leikkimään.

Tapaus ei työllistänyt pelastuslaitosta, mutta palomestari Korteniemen mukaan lasten ei pidä mennä jäälle omin luvin.

– Vanhempien tulee ehdottomasti ohjeistaa jälkikasvua asiasta. Jäälle meneminen voi olla todella vaarallista.

Korteniemen mukaan Vantaalla ei ole ollut vielä tänä vuonna jäihin vajonneiden pelastustehtävää, mutta Helsingissä ja Länsi-Uudellamaalla niitä on ollut.

– Perinteisesti pelastuslaitoksemme käy pelastamassa talviaikaan jäistä 10–20 ihmistä vuosittain.

Korteniemi kertoo, että vuositasolla 10–30 suomalaista hukkuu heikkoihin jäihin.

Toistaiseksi tänä vuonna kolme suomalaista on menehtynyt vajotessaan jäihin. Viime vuonna vastaavia tapauksia oli 23 ja edellisvuonna 28.

– Jäitten kunto vaihtelee vuosittain. Kevättalvi on aina pahin: silloin tulee turmia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut