Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin palkkojen vertailusta syntyi somekohu – "Uutisten tulisi perustua tosiasioihin, ei tilastokikkailuun"

Vantaan Sanomat (16.3.) uutisoi Vantaan henkilöstökertomuksesta esiin tulevasta palkkaerosta. Vakituisen, täyttä työaikaa Vantaan kaupungilla tekevän naisen euro on 88 senttiä miehen eurosta. Huomioon on otettu kaikkien alojen kokonaiskeskiansiot.

Aiheesta on virinnyt vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Kommenteissa kummastellaan, mitä mieltä vertailussa on. Moni kommentoija on sitä mieltä, että vertailua pitäisi tehdä vain alojen sisällä.

Lue myös: Naisen euro on Vantaan kaupungilla 88 senttiä

Myös Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja Juuso Erno moittii jutun näkökulmaa. Hänen mielestään kaikkien alojen kokonaiskeskiansiot huomioiva palkkavertailu on harhaanjohtavaa ja siinä luodaan turhaa vastakkainasettelua.

– Uutisten tulisi perustua tosiasioihin, ei tilastokikkailuun.

Palkkatasa-arvo toteutuu Ernon mielestä silloin, kun eri sukupuolet saavat samasta työstä saman palkan. Jos kaikki alat niputetaan, palkkatasa-arvon toteutumisesta ei saada mitään tietoa.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara linjaa hieman toisin kuin Erno. Hänen mielestään samalla työnantajalla työskentelevien eri sukupuolten kokonaiskeskiansioiden vertailu on asianmukaista.

– Keskustelua käydään myös valtakunnallisesti naisten ja miesten keskimääräisestä palkkaerosta, joka on 16 prosenttia.

Myös tuossa vertailussa niputetaan kaikki alat.

Maarianvaara kuitenkin muistuttaa tasa-arvolain lähtevän siitä, että samoista ja samanarvoisista töistä pitää saman työnantajan palveluksessa, vaikkapa Vantaan kaupungilla, maksaa samaa palkkaa.

– Samanarvoinen työ puolestaan voi olla aivan erilaistakin, kunhan se on vaativuudeltaan vastaavaa. Tyypillisenä esimerkkinä on käytetty vaikkapa sairaanhoitajan ja insinöörin töiden vertailua.

Erno lausuu, ettei Suomessa ole saatu mitään näyttöä palkkasyrjinnästä. Hän esittelee esimerkkejä.

– Naisia on koko ajan yhä enemmän lääkäreinä eikä lääkäreiden palkkataso ole pudonnut. Ja eihän työnantajan kannattaisi palkata lainkaan miehiä, jos heille pitäisi sukupuolen perusteella maksaa parempaa palkkaa.

Kuntaliiton kehityspäällikkö Mikko Mehtonen toteaa, että Vantaan vertailussa näkyy kunnissakin tyypillinen ilmiö: naisia on töissä aloilla, joilla palkkataso on matala.

– Puhtaimmillaan palkkaepätasa-arvoa on se, että samasta työstä maksettaisiin naisille ja miehille eri palkkaa, kuntatalouden asiantuntija Mehtonen sanoo.

Miesten tasa-arvo ry:n Erno pohtii, että kokonaan oma keskustelunsa on se, vastaako vaikkapa hoiva-alalla palkka työn vastuullisuutta ja kuormittavuutta.

– Se ei kuitenkaan ole sukupuolikysymys.