Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voisiko Vantaalle tulla Helsingin yliopiston kampus? Kaupunki suunnittelee Jokiniemeen seudun korkeakoulujen yhteistä keskusta

Opiskelu: Kaupunki toivoo, että Helsingin yliopisto ja muut seudun korkeakoulut yhdistävät voimansa Jokiniemen superkampuksella. Yhteistyö voisi tuoda vaikkapa kursseja tai tutkimusta.

Vantaan kaupunki toivoo Vantaalle Helsingin yliopiston toimintaa.

Yliopiston rehtori Sari Lindblom kertoo olevansa avoin yhteistyölle Vantaan kanssa. Sitä hän ei kuitenkaan osaa vielä sanoa, voisiko Vantaalle tulla Helsingin yliopiston fyysinen kampus.

Vantaan kasvatuksen ja oppimisen apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske kertoo, että asia liittyy Jokiniemeen Tikkurilan rautatieaseman itäpuolelle suunniteltuun oppimiskampukseen, joka palvelee opiskelijoita, työnhakijoita, työnantajia ja yrityksiä. Kaupunki on päättänyt, että se on yksi Vantaan lähivuosien kärkihankkeista.

– Kyse ei ole ensisijaisesti siitä, että Vantaalle tulisi Helsingin yliopiston fyysinen kampus, joka edustaisi jotakin tieteenalaa, vaan siitä, että rakennamme oppimiskampukseen jatkuvan oppimisen yhteistyöverkostoa eri korkeakoulujen kanssa. Mukana ovat Helsingin yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto ja seudun ammattikorkeakoulut.

Kalskeen mukaan parhaillaan eri osapuolet käyvät läpi erilaisia vaihtoehtoja ja keskustelevat siitä, millaista yhteistyö toimijoiden kesken voisi olla.

– Kampus voisi olla korkeakoulujen yhteinen keskus, jossa yhdistellään koulutuksia. Se voi tarkoittaa esimerkiksi, että oppimiskampuksessa olisi tarjolla yliopiston kursseja tai tutkimustoimintaa. Siellä voisi olla myös eri toimijoiden toimipisteitä, Kalske pohtii.

– Lähivuosina suunnitelmat kirkastuvat ja teemme asiasta päätöksiä, hän toteaa.

Jokiniemen "superkampuksen" tarkoituksena on toimia vahvasti digitaalisena oppimisympäristönä. Vantaan tavoitteen mukaan kampuksen ensimmäiset osat on tarkoitus olla valmiina vuoteen 2025 mennessä. Silloin sinne pitäisi valmistua Varian ja Tikkurilan lukion modernit tilat. Päättäjät hyväksyivät niiden tarveselvitykset viime vuonna.

– Varmasti jo tuolloin (2025) voisimme tehdä kampuksella yhteistyötä Helsingin yliopiston ja Aallon kanssa, Kalske toteaa.

Kampus sijoittuu asemakaavamuutoksen myötä Valkoisenlähteentien, Jokiniemenkadun, junaradan ja Grönbergin puiston väliselle alueelle. Uudet toisen asteen tilat maksavat arviolta 58,7 miljoonaa euroa.