Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulos tuli – tässä on vuoden 2021 vantaalaisurheilija – "Tunnustus merkitsee minulle paljon"

Urheilu: Vantaan kaupungin perinteinen liikuntagaala esitettiin tiistai-iltana Vantaa-kanavalla ja on katsottavissa siellä kahden viikon ajan

Vantaan Hiihtoseuraa edustava maastohiihtäjä Jasmi Joensuu on palkittu viime vuoden parhaana vantaalaisurheilijana. Tärkein peruste valinnalle oli vuoden 2021 helmi–maaliskuussa Oberstdorfissa pidetyt MM-kisat, joissa Joensuu 4x5 kilometrin viestin avausosuudella pohjusti Suomen naisille yllätyspronssin. Perinteisen hiihtotavan henkilökohtaisessa sprintissä hän oli MM-kisoissa sijalla 17.

– Upea juttu. Tuntuu hyvältä olla Suomen neljänneksi suurimman kaupungin paras urheilija, 25-vuotias Joensuu sanoo.

– Tunnustus merkitsee minulle paljon.

Vastikään Pekingin talviolympialaisissa Joensuu oli ainoa Vantaalla kirjoilla oleva urheilija. Viiden renkaan kisoissa Joensuulla oli epäonnea. Hänen sauvansa katkesi päämatkansa, sprintin, puolivälierässä. Toiveet jatkopaikasta murenivat siihen. Sijoitukseksi jäi 27:s. Samalla menivät murskaksi Joensuun tavoitteet päästä hiihtämään Pekingissä useampia matkoja. Valmennusjohdolta ei tuon epäonnisen kisan jälkeen luottoa löytynyt.

– Karsinnassa olin 18. nopein. Se oli elämäni toiseksi paras vapaan karsinta. Joku valmentaja olisi saattanut antaa minulle uuden mahdollisuuden, mutta ymmärrän myös tuon päätöksen, Joensuu kommentoi.

– Viikot Pekingissä olivat kaiken kaikkiaan hienoa aikaa, mutta olihan se minulle henkisesti kova koettelemus. Urheilu on sellaista välillä.

Vuoden 2021 alussa, ennen Oberstdorfin MM-kisoja, Joensuu oli ottanut Honkavuorella hiihdettyjen SM-kisojen perinteisen hiihtotavan sprintissä hopeaa. Myös uusi hiihtokausi alkoi hienosti. Marraskuussa hän voitti Vuokatissa Suomen cupin vapaan hiihtotavan sprintin.

– Ja maailmancupissa Lillehammerissa joulukuun alussa Suomen ykkösjoukkueen ankkurina viestissä hiihtämäni vitonen oli yksi kovimmista urallani. Myös se oli tärkeä onnistuminen.

Hakunilassa ennen olympiareissua hiihdetyissä Suomen cup -kisoissa Joensuu otti perinteisen vitosella ylivoimaisen voiton. Puolitoista viikkoa aiemmin hän oli hiihtänyt Imatralla parisprintissä Anni Kainulaisen kanssa VHS:n seurahistorian ensimmäisen naisten SM-kullan ja perinteisen kympillä ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa.

Kivasti kulki siis vuodenvaihteen molemmin puolin. Mutta kauden tärkein kisa meni penkin alle, ja Joensuun epäonni jatkui vielä olympialaisten jälkeenkin. Hänen sprinttikisansa tärveltyi kaatumiseen sekä Lahden maailmancupissa että Drammenissa.

Leinelässä vielä kirjoilla oleva, mutta jo pari vuotta Rovaniemellä asustellut Joensuu on lähipäivinä muuttamassa siellä avomiehensä Juho Simosen kanssa omaan rivitaloasuntoon. Samalla Joensuu vaihtaa kirjoille Rovaniemelle. Vantaan Hiihtoseuraa hän silti edustaa jatkossakin. Muualla asuminen ei ole este Vuoden vantaalaisurheilija -titteliin, jos edustaa vantaalaista seuraa.

Tulevana viikonloppuna Joensuu hiihtää Rukalla Suomen cupia, ja sitä seuraavana viikonloppuna on vielä ohjelmassa SM-kisat Rovaniemellä.

– Ikään kuin kotikisat, viime vuoden vantaalaisurheilija toteaa.