Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Minkälainen uhka Venäjä on tällä hetkellä sotilaallisesti? – Näin kommentoi sotilasasiantuntija: "En näe, että pelätä tarvitsee"

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen tutkijaesiupseeri, kapteeni Antti Pihlajamaa sanoo, että tällä hetkellä tuskin kannattaa pelätä Venäjää.

– En näe, että pelätä tarvitsee. Lisäksi voi ajatella, ettei siitä ole mitään hyötyäkään. Venäjä on kärsinyt Ukrainassa mittavia tappioita, ja maalta on ollut siellä 55–75 prosenttia pysyvän valmiuden joukoista. Maa pystyy yhteen tällaiseen operaatioon kerrallaan, useampaan ei ole mahdollista, Pihlajamaa sanoo.

Tutkijaesiupseerin mukaan näyttää siltä, että tilanne on kääntymässä Venäjän kannalta koko ajan huonompaan suuntaan.

– Venäjän kärsimät tappiot ovat isoja ja sellaisia, mihin maa ei varmastikaan ole osannut varautua. Ajattelu sodan etenemisestä on saattanut olla hieman ylimielistäkin. Kääntyy nyt voimasuhde Ukrainassa mihin suuntaan tahansa, mikään lopputulema ei toimi Venäjän eduksi. Se on yllättänytkin, ettei Venäjä ole toiminut missään vaiheessa ikään kuin omilla vahvuuksillaan, on vaikuttanut siltä ettei maa ole missään vaiheessa sotinut omien oppiensa mukaan, Pihlajamaa sanoo.

Oma haasteensa on siinäkin, että Ukrainan ja Venäjän suhde pysyy todennäköisesti jatkossakin jännitteisenä.

– Vastakkainasettelu tulee pysymään piikkinä lihassa. Ukraina tuskin tulee myöntymään Venäjän asettamiin vaatimuksiin missään vaiheessa.

Eurooppaan Ukrainan-tilanne jättää Pihlajamaan mukaan väistämättä jälkensä.

– Epävarmuus siitä, millainen turvallisuusjärjestys maanosassa tulee olemaan, jatkuu todennäköisesti vuosikausien ajan. Pidemmän ajan vaikutukset ovat hyvin vaikeasti ennakoitavissa, hän toteaa.

Käy lähimpien kuukausien aikana miten vaan, Venäjän tulevaisuutta on vaikea ennakoida valtiona.

– Löytyykö Venäjältä tahoa, joka haluaisi muutosta maan tapaan toimia? Mitä tulee tilalle siinä vaiheessa, kun Putinin aika on ohi?