Valvonta paljasti, ettei papereita useinkaan kysytä Vantaan myymälöissä: nuorelta näyttävä asiakas saa helposti alkoholia ja raha-arpoja

Vantaalla myydään usein alkoholia ja raha-arpoja tarkistamatta nuorelta näyttävän ostajan ikää.

Tämä käy ilmi ikärajavalvonnasta, jonka kaupunki toteutti yhteistyökumppaniensa kanssa viime marraskuussa.

Tiedotteen mukaan 35 prosenttia testatuista yrityksistä myi alkoholia nuorelta näyttäville parikymppisille asiakkaille kysymättä henkilöllisyystodistusta.

Raha-arvoissa tulos oli vieläkin kehnompi: jopa 55 prosenttia nuorista koeostajista sai ostettua arpoja Vantaalla todistamatta ikäänsä.

Ikärajavalvontaa tehtiin samanaikaisesti myös Helsingissä. Tulokset olivat hyvin samansuuntaisia sielläkin.

Helsingissä 40 prosenttia alkoholin koeostoyrityksistä toteutui ilman, että ostajan tarvitsi näyttää henkilöllisyystodistusta. Raha-arvonnoissa vastaava prosenttiosuus oli 55.

Molemmissa kaupungeissa ikärajavalvonta tuntuu toimivan kaupoissa jonkin verran paremmin kuin kioskeissa.

Ostokokeita tehtiin kaupungeissa yhteensä 294. Koestoja tehtiin 105 myyntipisteessä: kaupoissa, kioskeissa, Alkon myymälöissä ja huoltoasemilla.

Ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat Kati Tervo Vantaan kaupungilta ja Aija Blad Helsingin kaupungilta arvioivat tiedotteessa, että ikärajavalvonnassa on yhä kehittämisen varaa: kaupungit jatkavatkin yhteistyötä kauppojen kanssa vastuullisen myynnin vahvistamiseksi.

Jokainen ostokokeisiin osallistunut kauppa saa omat tuloksensa sisäiseen kehittämistyöhön siten, ettei yksittäistä myyjää voi tunnistaa.

Ostokokeet perustuvat valtakunnalliseen Pakka-toimintamalliin, jonka ovat kehittäneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja kaupungit. Yhteisöllisen mallin tavoitteena on torjua ja vähentää alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja.

Mukana ikärajavalvonnan kehittämisessä ovat kaupunkien lisäksi kaupan, aluehallintoviraston, poliisin ja vartiointiliikkeen edustajat.

Ehkäisevän päihdetyön Pakka-toiminta palkitsi maaliskuussa ostokokeissa hyvin menestyneitä vastuullisia myyntipisteitä. Vantaalla vastuullisena toimijana palkittiin kauppakeskus Dixi. Sen neljän liikkeen jokaisessa myyntipaikassa kysyttiin henkilöllisyyspapereita sekä alkoholia että raha-arpoja ostettaessa ja kieltäydyttiin myymästä niitä.

Toimintamallin mukaiset kauppojen ostokokeet on tehty ensi kertaa Helsingissä ja Vantaalla 2015.

Helsingin ja Vantaan tuloksissa ei ole ollut merkittäviä eroja vuosien varrella.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut