Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

S-marketin tulo Porttipuistoon sai sinettinsä – "Pidämme mahdollisena, että kauppa avautuisi jo syksyllä"

Bisnes: HOK-Elanto saa luvan perustaa ruokakaupan kiinteistöönsä Porttipuistoon.

HOK-Elanto saa perustaa vuosikausia suunnittelemansa ruokakaupan Porttipuiston kiinteistöönsä. Syynä on se, että kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti kauppaketjun kaupungin virkamiespäätöksestä tekemän oikaisuvaatimuksen osittain.

– Jätämme nyt rakennuslupahakemuksen mahdollisimman pian. Pidämme mahdollisena, että kauppa avautuisi jo syksyllä, ennen joulua, kertoo päätökseen tyytyväinen HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen.

Uusi ruokakauppa sijoittuu entisen Kodin Ykkösen rakennukseen. Karjalainen arvioi, että kaupasta tulee hyvin pitkälti Koivuhaan S-marketin kaltainen.

– Teemme Salpakujan kiinteistössä isoja muutoksia, ja ryhmittelemme vuokralaisia uudelleen. En tiedä vielä, jatkavatko huonekaluliike ja muut nykyvuokralaiset. Kiinteistöön on tulossa toinenkin merkittävä uusi vuokralainen, jonka nimeä en voi vielä kertoa.

HOK-Elanto oli valittanut siitä, ettei kaupunki myöntänyt poikkeamislupaa alueen nykyisen kaavatilanteen ja kehittämistavoitteiden turvaamiseksi. Nykyinen asemakaava estää päivittäistavaramyymälän tulon Porttipuistoon.

Asia jäi pöydälle kaupunkiympäristölautakunnan helmikuisessa kokouksessa.

Tarve kaupalle Porttipuiston alueella on nyt.

Lue lisää: Porttipuistoon suunnitellun S-Marketin kohtalosta ei vielä päätetty – "Asiaan liittyy kysymyksiä, jotka on syytä selvittää"

Lautakunta päätyi kuitenkin nyt hyväksymään poikkeamisluvan osin: lupa myönnettiin haettua 4 000 kerrosneliötä pienemmälle, enintään 2 700 kerrosneliön kaupalle määräajaksi, kevääseen 2030 asti.

– Huolenamme oli, että alueen uuden asemakaavan valmisteluun voisi mennä vielä monta vuotta. Tarve kaupalle Porttipuiston alueella on kuitenkin nyt. On myös hyvä, että alueella asioivat ja lähiasukkaat saavat hoidettua ruokaostoksensa tästä eteenpäin Porttipuistossa, perustelee lautakunnan päätöstä puheenjohtaja Anssi Aura (kok.).

Lautakunta katsoi, että sen päätös on valtuuston hyväksymän 2020 yleiskaavan linjauksen mukainen. Yleiskaava ei ole vielä lainvoimainen valituksen takia. Päätöksen ei myöskään katsota haittaavan alueen asemakaavoituksen suunnittelua, koska kauppa tulee jo olemassa olevaan liiketaloon määräaikaisesti.

Lue lisää: S-Marketin tulo Porttipuistoon vastatuulessa: HOK-Elannon suunnitelma halutaan kaataa

Aura sanoo yllättyneensä positiivisesti yksimielisestä päätöksestä. Aiemmin demarit vastustivat kaupan tuloa Porttipuistoon muun muassa siksi, että kauppakeskittymä senkaltaisella reuna-alueella voisi haitata kaupunkikeskuksien kehitystä.

Auran mukaan kaupan kerrosneliöitä päätettiin pienentää, koska näin vähennetään sen vaikutuksia Hakunilan keskustan kehittämiseen ja mahdollistetaan tarvittaessa muidenkin ruokakauppojen tulo Porttipuistoon.

Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine jätti asiasta eriävän mielipiteen, koska kaupungin periaatteen mukaan päivittäistavarakaupan sijoittumisesta päätetään asemakaavalla selvitysten perusteella, ei poikkeamisluvalla. Tällöin myös alueen asukkaat ja toimijat voisivat osallistua ja vaikuttaa.

Lautakunnan päätös oli lopullinen.

Lue lisää: Vantaan päättäjät eri mieltä markettien sijoittelusta – "Kauppoihin päästävä lihasvoimalla tai julkisilla