Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Arkeologiset aarteet siirretään Helsingistä Vantaalle – kokoelmissa yli kaksi miljoonaa löytöä

Arkeologiset kokoelmat, kuvakokoelmat ja arkisto siirretään Helsingistä Vantaalle Kokoelma- ja konservointikeskukseen vuosina 2022–2025, kertoo Museovirasto tiedotteessaan.

Kokoelmien asiakaskäytössä on lähivuosina rajoituksia ja viiveitä. Viraston mukaan kokoelmat ovat Vantaalla huomattavasti nykyistä paremmin käytettävissä ja niiden säilyvyys on turvattu.

Siirron yhteydessä Museoviraston kokoelmien ja arkiston aineistot käydään läpi, suojataan, tarvittaessa luetteloidaan tarkemmin, konservoidaan ja osin digitoidaan. Lopuksi kokoelmat ja arkisto sijoitetaan Vantaan Hakkilassa sijaitsevaan Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen.

Samassa yhteydessä keskukseen rakennetaan uudet asiakaspalvelutilat ja lisää kokoelmien kylmäsäilytystilaa.

Muinaismuistolain perusteella kertyvissä arkeologisissa kokoelmissa on yli kaksi miljoonaa löytöä noin 11 000 vuoden ajalta. Kuvakokoelmissa on noin 20 miljoonaa kuvaa, joista iso osa on valokuvia. Kokoelmiin kuuluu myös paljon grafiikkaa, piirustuksia, karttoja ja muuta kuvallista paperiaineistoa.

Museoviraston arkisto hallinnoi yli 130 vuoden aikana muodostunutta arkistoaineistoa. Arkistoaineistot liittyvät pääosin kulttuuriympäristöön ja -perintöön, sen tutkimiseen, hoitamiseen ja hallintaan.

Vuonna 2022 nykyiset Sturenkadun ja Vantaan asiakaspalvelut toimivat vielä pääosin normaalisti.

Asiakaspalvelu ja kokoelmapalvelut suljetaan viimeistään vuoden 2024 aikana noin vuodeksi.