Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vieläkö Valkovenäläiset ja Kossubatteryt ovat suosittuja? Vantaan uuden cocktailbaarin saksalainen juomamestari kertoo, mitä drinkkejä vantaalaiset nyt tilaavat

Ravintola: Baston-cocktailbaari avattiin Tikkuraitin läheisyydessä lokakuun alussa.

Värikkäitä tyynyjä ja tuoleja, mosaiikkitaulu, epoksihartsista tehty baaritiski. Tikkuraitin äärellä Unikkotiellä avattiin lokakuun alussa cocktailbaari, jonka sisustus vie ajatukset jonnekin kauas, ehkä Kuubaan tai Portugaliin.

– Sisustamisessa meillä lähti vähän homma lapasesta, naurahtaa Baston-cocktailbaarin ravintolapäällikkö Anni Auvinen.

– Emme kuitenkaan ottaneet vaikutteita mistään tietystä kulttuurista, hän lisää.

Cocktailbaarin tulo Tikkurilan ytimeen on saattanut yllättää ihmisiä ja herättää huomiota erilaisuudellaan. Cocktailbaarit ovat olleet enemmänkin helsinkiläinen ilmiö. Baaritilat omistava Mu-tis Oy uskoi, että uusia makuelämyksiä tarjoavalle drinkkipaikalle on kysyntää Vantaallakin.

40 asiakaspaikan Bastonilla on mennyt Auvisen mukaan mukiinmenevästi, olosuhteet huomioiden. Loka–marraskuussa baari sai toimia melko normaalisti, joulukuussa iskivät koronarajoitukset, ja tammikuun ja helmikuun puolivälin välillä paikka oli kiinni. Viime viikkoina se on taas palvellut rajoituksetta.

– Ei meillä ole ollut hätää. Niin nuoria kuin vanhempiakin asiakkaita on riittänyt ihan hyvin, Auvinen sanoo.

Alkuviikosta on hiljaisempaa, mutta viikonloppua kohden drinkkien siemailijoita on enemmän. On afterworkeja, illanviettoja ja juomien testausta.

– Pari kertaa asiakas on maistellut läpi tiskillä olevan yhdeksän cocktailin listan, virnistää pääbaarimestari Jouni Büsing.

Hannoverista kotoisin oleva Büsing sekoittelee juomia usein omasta päästään. Erityinen ylpeydenaihe omista tuotoksista on konjakkipohjainen The French Monk, joka on myös hänen oma suosikkinsa. Juomien sekoittelu oli läheinen harrastus jo nuorena Saksassa, ja viime vuosina Büsing on tehnyt siitä ammatin Suomessa.

– Hienointa on, kun voi käyttää luovuutta ja auttaa ihmisiä nauttimaan illasta, hän kertoo.

Cocktailbaarin hittejä ovat olleet passiohedelmän makuinen, vodkapohjainen Pornstar martini ja Pisco sour, jonka pohjatuote pisco on eteläamerikkalainen tisle. Myös monet klassikot, kuten Manhattan ja Negroni, tekevät kauppansa, mutta eivät kaikki.

– Se on yllättänyt, ettei Valkovenäläistä tai Kossubatterya liiemmin tilata. Toisaalta tämä on vain positiivinen asia: haluamme tarjota juomia, joita muut baarit eivät tarjoa, Büsing sanoo.

Ihmisten juomamieltymyksissä on yleisesti havaittavissa muutoksia. Siitä kertoo myös alkoholittomien mocktailien kasvanut kysyntä ravintoloissa.

Sekä riihimäkeläisellä Auvisella että helsinkiläisellä Büsingillä on baarimestaritaustaa Helsingistä.

– Hannoverissa cocktailit eivät ole niin iso juttu kuin Helsingissä, Büsing kertoo.

Johtokaksikolla on vapaat kädet kehittää Bastonin toimintaa, ja apunaan heillä on muutama osa-aikatyöntekijä. Kaksikko suunnittelee terassin avaamista keväällä, mutta muita aikeita ei vielä paljasteta. Toista Bastonia ei Vantaalle ole kuitenkaan tulossa.

– Emme halua olla ketju, vaan kehitämme nyt tämän paikan toimintaa, Auvinen sanoo.

Auvinen toivoo, että muut yrittäjät avaisivat lähistölle samanhenkisiä paikkoja, kuten cocktailbaareja ja viini ja tapas -ravintoloita.

–  Se ruokkisi meidänkin myyntiä, hän uskoo.

Baston tarkoittaa muuten espanjaksi kävelykeppiä. Nimi viittaa sijaintiin Tikkuraitin kävelykadun äärellä.