Liikenne: Vantaan tavoitteen mukaan pyöräilyn piti kasvaa viime vuonna neljä prosenttia, mutta se vähenikin kahdeksan prosenttia. Lautakunta perää kaupunkia ryhtymään kunnollisiin toimiin polkupyöräilyn edistämiseksi.
Kaupungin tavoitteen mukaan pyöräilyn piti lisääntyä neljä prosenttia Vantaalla viime vuonna, mutta toisin kävi: kasvun sijasta tuli laskua. Kaupungin mittauksien mukaan pyöräilijöiden määrä väheni kahdeksan prosenttia edellisvuodesta.
Vantaan kaupunkitilalautakunnassa tulos herätti hiljattain ihmetystä. Lautakunnan jäsenet pitivät myös kaupungin selitystä pyöräilyn vähenemiselle "vähintäänkin erikoisena", kertoo puheenjohtaja Otso Kivimäki (kok.).
– Syyksi kerrottiin sateinen elokuu. Mutta kun vertailee joitakin naapurikuntia, niissä oli pyöräilyssä kasvua. Ilmeisesti naapurikunnissa oli vähemmän pilviä taivaalla, Kivimäki hämmästelee.
– Ei meille voi ihan mitä tahansa pajunköyttä syöttää, hän tokaisee.
Kivimäki oudoksuu myös sitä, ettei lautakunnalle kerrottu, miten ja missä pyöräilijöiden määrää on mitattu. Päättäjät peräävät nyt kaupunkia ryhtymään kunnollisiin toimiin pyöräilyn edistämiseksi.
– On tullut uusia kevyenliikenteenväyliä esimerkiksi Riipiläntielle, mutta toimenpiteitä ei ole tehty siinä määrin kuin olisi tarvittu. Pyöräilyn yleistyminen vaatii uusia baanoja ja pyöräilyreittejä. Siitä se lähtee, Kivimäki sanoo.
Vantaan vuosikatsauksessa 2021 pyöräilyn vähenemistä perustellaan ”luonnollisella heittelyllä, joka johtuu pandemian lisäksi säätilanteiden muutoksista ja sateisesta elokuusta".
– Nyt elokuu oli tuplasti edellisvuotta sateisempi, huomauttaa Vantaan kaupunkiympäristön suunnittelupäällikkö Markus Holm.
– Mittarimme huomioi syksyn vilkkaimman arkiviikon yhteenlasketun pyöräilijämäärän rajallisissa mittauspisteissä. Tätä sitten verrataan edellisvuoteen, Holm selvittää.
Hän myöntää, että pyöräilyn laskentaa pitää kehittää.
– Nyt seuraamme pyöräilyä HSL:n muutaman vuoden välein tehtävän liikkumistutkimuksen lisäksi yhdeksässä seurantapisteessä. Verkko on harva ja kattaa enemmänkin matkapyöräilijöiden tekemiä matkoja kuin vaikkapa koululaisten kilometrin pituisia matkoja kotoa koululle.
Holmin mukaan Vantaa ei ollut ainoa kaupunki, jossa pyöräily väheni: myös Helsingissä pyöräilijöiden määrä laski noin prosentin.
Kaupunki tavoittelee jatkossakin neljän prosentin vuotuista pyöräilyn kasvua Vantaalla.
– Kasvu ei toki ole joka puolella tasaista, koska kaupunki ei kasva tasaisesti, ja mittarimme vaatii jatkokehittämistä.
Holm sanoo, että pyöräily yleistyy luontevasti tiivistämällä kaupunkirakennetta.
– Esimerkiksi tiivis ratikkakaupunki tukisi vahvasti pyöräilyn edellytyksiä.
Holmin mukaan pyöräilyreittejä aiotaan rakentaa Vantaalle, mutta työ on hidasta ja rahaa on rajallisesti.
– Tulokset näkyvät pitkällä aikavälillä vanhassa jo rakentuneessa kaupungissa. Uusilla alueilla pyöräilyn olosuhteet rakennetaan saman tien kuntoon.
Kaupunki valmistelee kattavia pyöräilysuunnitelmia, jotka viedään päättäjien eteen ensi syksynä. Holmin pyöräilyä edistetään myös kehittämällä alueiden pysäköintiä ja kunnossapitoa, tarjoamalla kaupunkipyöriä ja innostamalla lapsia pyöräilemään.