Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaan päivähoidon henkilöstöpula hankaloittaa edelleen perheiden arkea – "Onhan tämä ollut tosi valitettava tilanne"

Vantaan varhaiskasvatuksen henkilöstövaje vaikeuttaa perheiden elämää. Viime kuukausina kaupunki on joutunut supistamaan muutaman päiväkodin aukioloa tunnilla tai parilla päivittäin. Viime viikolla toiminta-aikojaan lyhensivät Pakkalan, Maitorpan, Vehnätien, Kannuskujan, Linnoituskujan, Aurinkokiven ja Tarhapuiston päiväkodit.

Joistakin päiväkodeista on myös toivottu, että vanhemmat hoitaisivat lapsensa joinakin päivinä kotona, jos suinkin mahdollista.

Alkuvuonna kaupunki ei ole joutunut sulkemaan tilapäisesti päiväkoteja henkilöstöpulan takia. Viime vuoden lopulla sen takia oli joitakin päiviä kiinni Pakkalan päiväkoti.

Henkilöstötilanne on pysynyt suunnilleen yhtä hankalana viime syksystä, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

– Jos ei henkilöstöä ole, emme voi pitää paikkaa auki normaalisti. Kyse on lasten turvallisuudesta.

Lue lisää: Korona vie päiväkotien henkilökuntaa sairauslomalle – Vantaa on ryhtynyt poikkeustoimiin

Tilanne selittyy pitkälti koronan aiheuttamilla poissaoloilla ja sillä, ettei Seure Henkilöstöpalvelut Oy:ltä saada riittävästi sijaisia lisääntyneeseen tarpeeseen nähden.

Mäkelän mukaan lakisääteinen hoito on pyritty turvaamaan sulkemalla avointa toimintaa eli kerhoja ja asukaspuistoja ja siirtämällä niiden työntekijöitä päiväkoteihin. Henkilöstöä on myös siirretty päiväkodista toiseen mahdollisuuksien mukaan.

Viime aikoina hoidon järjestämistä ovat haitanneet Mäkelän mukaan kuntatyöntekijöiden työtaistelut, joiden vuoksi ylityöt ja vuoronvaihdot on kielletty.

Päiväkotien aukiolojen rajoittaminen on tuonut päänvaivaa etenkin vanhemmille, jotka työskentelevät alati lähitöissä.

– Jos aukioloa on supistettu, vanhemmat ovat useimmiten voineet järjestää asiat siten, että toinen pääsee töistä aiemmin ja hakee lapsen.

Kun Pakkalan päiväkoti oli kiinni viime vuoden lopulla, sen lapsille järjestettiin Mäkelän mukaan tarvittaessa hoito seudun toisesta päiväkodista.

– Onhan tämä ollut perheille tosi haastava ja valitettava tilanne. Se on vaatinut venymistä. Myös päiväkodin johtajat ovat joutuneet isoon pyöritykseen.

Mäkelän mukaan suuri osa vanhemmista on ymmärtänyt tilanteen, "mutta kitkerääkin palautetta on tullut".

Oma lukunsa on kelpoisten varhaiskasvatuksen opettajien saatavuusongelma, joka vaivaa koko Etelä-Suomea.

– Kelpoisten opettajien saatavuus on tosi vaikeata. Kolmasosaa Vantaan noin 900 opettajavakanssista hoitaa ei-kelpoinen sijainen, Mäkelä harmittelee.

Opettajapulaan ei saada nopeaa ratkaisua, sillä siitä päästään vain koulutusta lisäämällä. Vantaa on Helsingin yliopiston kanssa suunnitellut muuntokoulutuksen, jossa lastenhoitajia koulutetaan opettajiksi. Ammattikorkeakoulussa taas lastenhoitajat voivat opiskella sosionomeiksi.

– Toivotaan, että koulutus toisi apua ja uudet työntekijät jäisivät Vantaalle töihin, Mäkelä sanoo.

Myös paikan maineella ja alan palkkauksellakin on merkitystä opettajien töihin houkuttelemisessa: Vantaa on alkanut maksaa 150 euron kuukausittaista lisää opettajille, joiden päiväkodeissa vähintään puolet lapsista on vieraskielisiä.

Mäkelä uskoo henkilöstötilanteen helpottuvan lähikuukausina.

– Näyttää siltä, että palataan vähitellen normaalimpaan tilanteeseen kahden koronavuoden jälkeen.