Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kieli- ja pelitaidot ovat pöytätennislupauksen kotoutumisen avaimina – Maria Girlea palkittiin Vantaan liikuntagaalassa vuoden 2021 tulokkaana

Urheilu: Romanialaistaustainen Girlea toivoo saavansa Suomen kansalaisuuden viimeistään ensi vuoden kesällä.

Kielen oppiminen on yksi kotoutumisen avaintekijöistä. Vantaan liikuntagaalassa vuoden tulokkaana palkittu pöytätennispelaaja Maria Girlea, 16, on siitä oiva esimerkki.

Hän muutti vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa Suomeen vuoden 2018 lopulla, kun perheen äiti tuli IT-alan töihin Jyväskylään. Viime elokuussa Girlea muutti Helsinkiin uudelle Urhea-kampukselle ja aloitti opiskelut Mäkelänrinteen urheilulukiossa.

Suomenkielinen puhe suorastaan pulppuaa, kun hän kertoo tarinaansa.

– Jyväskylässä olin aluksi ryhmässä, missä opiskeltiin pelkästään suomen kieltä. Seuraavana lukuvuonna, kasiluokalla, siirryin normaaliopetukseen. Ysillä minulla oli vielä onneksi luokkakaverina Romaniasta kotoisin oleva tyttö, joka oli jo asunut täällä useita vuosia. Hänenkin ansiostaan opin suomea nopeasti, Girlea kiittelee.

Pöytätenniksen Girlea aloitti syntymäkaupungissaan Bukarestissa 7-vuotiaana. Ennen Suomeen muuttoaan hän oli nousemassa Romanian juniorityttöjen niin sanotusta haastajamaajoukkueesta varsinaiseen maajoukkueeseen.

Pöytätennis on Romaniassa paljon suurempi laji kuin Suomessa. Varsinkin romanialaiset nais- ja tyttöpelaajat ovat kansainvälistä huipputasoa.

– Ei pöytätennis Romaniassakaan silti suosituimpiin lajeihin kuulu, sanoo Girlea, joka ehti siellä saada maan mestaruuskisojen mitaleja junioreissa ja naisissa.

Nyt Girlea pelaa TIP-70:n riveissä paitsi naisten ja tyttöjen kansallisissa kilpailuissa myös miesten 1-divisioonassa sekä Suomen ja Viron yhteisessä naisten liigassa.

Vantaalaisseuran paidassa hän on ehtinyt jo saavuttaa 15-vuotiaiden sarjassa henkilökohtaisen ja joukkue-SM-kullan. SM-kisoissa maaliskuun alussa hän oli naisten nelinpelissä pronssilla parinaan Ella Kellow.

Suomen miespelaajien kärkikastiin kuuluva Samuli Soine valmentaa Girleaa.

– Ikäluokassaan Maria on Suomessa selkeä ykkönen, ja uskon, että hän tulee muutaman vuoden sisällä olemaan mestari naisten sarjassa.

Girlea ei voi vielä edustaa Suomea arvokisoissa, sillä hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta. Sen voi erikoistapauksissakin saada aikaisintaan, kun on asunut täällä neljä vuotta.

– Toivon saavani Suomen kansalaisuuden viimeistään ensi vuoden kesäkuussa, kun tulen täysi-ikäiseksi.

Lukion jälkeen Girlea haluaisi opiskella valmentamista ja urheilupsykologiaa.

– Haluaisin muuttaa ulkomaille opiskelemaan ja pelaamaan. Edustaisin silti Suomea, Girlea kertoo.

– En vain oikein tykkää Suomen säästä, varsinkaan talvista. Kesät täällä ovat kyllä ihania.