Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osaajapula on yritysten kasvun suurin este, selviää Kauppakamarikyselystä – Varsinkin tämän tason koulutuksen saaneita tarvitaan lisää Helsingin seudulla

Helsingin seudun yrityksistä yli 30 prosenttia arvioi, että niillä tulee tänä vuonna olemaan työtekijöitä enemmän kuin viime vuonna. Eniten yritystoimintaa rajoittava tekijä on Kauppakamarikyselyyn vastanneiden mukaan ammattitaitoisen työvoiman puute, selviää Helsingin seudun kauppakamarin tiedotteesta.

– Helsingin seudulla rekrytointitarve asiantuntijatason tehtäviin on jonkin verran muuta maata suurempi. Samalla suurin tarve myös Helsingin seudulla on työntekijätason kansainvälisistä osaajista ja varsinkin toisen asteen ammatillisen koulutuksen tutkinnon suorittaneista, sanoo tiedotteessa Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen.

Hänen mukaansa osaajapulasta on tullut kasvu este, johon on etsittävä nopeasti toimivia ratkaisuja.

Kauppakamarien talouskyselyn mukaan epävarma kansainvälinen turvallisuustilanne tuntuu Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksissä. Tiedotteen mukaan vuosi lähti yrityksissä käyntiin pääsääntöisesti hyvin, mutta Ukrainan sota toi yritysten ennusteisiin uuden epävarmuuden.

– Ukrainan sota vaikuttaa useimpiin yrityksiin ainakin välillisesti, koska energian ja raaka-aineiden saatavuus heikkenee ja hinnat nousevat. Korkotason tulevasta kehityksestä vallitsee huomattavaa epävarmuutta, mikä vaikuttanee investointihalukkuuteen, vaikka tämän kyselyn perusteella viidennes ennakoi tekevänsä kuluvana vuonna enemmän investointeja kuin viime vuonna, arvioi Pakarinen.

Kauppakamarien yrityskyselyn vastaajien mukaan yritysten toimintaa rajoittavat tällä hetkellä erityisen vahvasti logistiikkavaikeudet ja kohonneet kuljetuskustannukset sekä raaka-aineiden ja komponenttien toimitusvaikeudet ja nousseet hinnat.

– Tässä tilanteessa jatkosta ei voi sanoa mitään varmaa. Juuri nyt ennustettavuus on globaalistikin erityisen huono, Pakarinen sanoo.

Kauppakamarien talouskysely toteutettiin 15.–17.3.2022. Siihen vastasi 399 Helsingin seudun kauppakamarin jäsentä eri toimialoilta ja erikokoisista yrityksistä.