Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan lastensuojelussa hurja kasvu: Yli 300 lasta lisää vuodessa – Avilta uusi huomautus käsittelyaikojen venymisestä

Vantaan lastensuojelun avohuollon asiakasmäärät ovat kasvaneet hurjasti viimeisen vuoden aikana. Vuoden 2021 helmikuusta kasvua tämän vuoden helmikuuhun oli peräti 25 prosenttia. Vantaan lastensuojelun avohuollossa on asiakkaana tällä hetkellä noin 1350 lasta. Lisäys tarkoittaa yli 300 lasta.

Lastensuojeluilmoitusten määrät ovat myös kasvaneet koronan aikana. Vuodesta 2020 vuoteen 2021 ilmoitusten määrä lisääntyi lähes 15 prosentilla. Vantaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun palvelupäällikkö Saana Pukkio tietää, että perheiden palvelutarve on kasvussa edelleen.

– Taustalla on koronan aiheuttama kasvu, joka on kohdistunut erityisesti Vantaalle. Lastensuojelun asiakasmäärät eivät ole esimerkiksi Espoossa kasvaneet yhtä paljon kuin Vantaalla. Pandemia on kohdistunut rankimmin niihin perheisiin, joissa on jo vaikeaa ja paljon kuormitusta, Pukkio kertoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi tammikuun lopulla Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle huomautuksen lastensuojelulaissa säädettyjen määräaikojen ylittämisestä Vantaan lastensuojelussa. Kyseessä oli jo toinen huomautus.

Ensimmäisen kerran avi antoi huomautuksen viime elokuussa. Huomautuksessa todetaan, että lokakuusta 2020 maaliskuun 2021 loppuun palvelutarpeen arvioinnin aloituksista 19 kappaletta oli ylittänyt lain salliman seitsemän arkipäivän määräajan. Lisäksi palvelutarpeen arvioinnin valmistuminen oli ylittänyt kolmen kuukauden määräajan noin 130 tapauksessa.

Vantaan perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Mirja Varis kertoo, että tilanteen parantamiseksi on tehty paljon toimenpiteitä. Variksen mukaan lastensuojeluun on perustettu uusia vakansseja ja monialaista yhteistyötä on lisätty esimerkiksi nuortenkeskus Nupin ja perheneuvolan kanssa. Sosiaalityöntekijöiden palkkaus on linjassa pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa.

Suurin ongelma on sosiaalityöntekijöiden riittävyys.

Avin mukaan käsittelyajoissa on tapahtunut parannusta, mutta ei riittävästi ja siksi se antoi toisen huomautuksen.

– Kyllä tämä huomautus ja kokonaistilanne herättävät paljon huolta. Suurin ongelma on sosiaalityöntekijöiden riittävyys, joita on tarpeeseen nähden liian vähän. Perheiden palveluntarve on kasvanut todella paljon, Varis sanoo.

Tämän vuoden alusta lakisääteinen asiakasmitoitus on 35 asiakasta yhtä sosiaalityöntekijää kohden. Pukkion mukaan Vantaalla yhdellä sosiaalityöntekijällä lastensuojelun avohuollossa on tällä hetkellä keskimäärin 50 asiakasta. Sijaishuollossa tilanne on huomattavasti parempi: 34 asiakasta per sosiaalityöntekijä.

– On äärimmäisen vaikea pysyä määräajoissa, kun ei ole työntekijöitä. Henkilöstövaje on aaltoilevaa. Nyt näyttää siltä, että saadaan kesäksi porukkaa. On ollut kausia, jolloin 30 prosenttia avoimista sosiaalityöntekijän paikoista on tyhjänä, Pukkio sanoo.

– Meillä on erittäin osaava henkilökunta, joka todella on tehnyt kaikkensa. Kysymys on nyt siitä, että työntekijöitä ei ole riittävästi, hän jatkaa.

Lastensuojelussa tehdään nyt kuumeisesti töitä tilanteen parantamiseksi. Lastensuojelussa työskentelee myös sosiaaliohjaajia, joita on Variksen mukaan toistaiseksi saatu hyvin töihin. Sosiaalityöntekijä on se, joka viime kädessä päättää lapsen asioista ja kantaa päätöksistä vastuun.

– Lastensuojelun avohuolto on monissa kunnissa tällä hetkellä kriittisin paikka, josta puuttuu sosiaalityöntekijöitä. Työ on vaativaa ja raskasta. Koitamme etsiä keinoja, jolla saamme lisää pysyvää henkilökuntaa, Varis sanoo.

Pukkio huomauttaa myös Vantaan väkiluvun kasvavan vuosi vuodelta, joka osaltaan lisää asiakasmäärää.