Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

HSY:n keräysautot alkavat taas kerätä vaarallisia jätteitä ja romua pk-seudulla – "Ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille"

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n keväinen keräysautokierros käynnistyy ensi maanantaina Espoossa ja Helsingissä.

Vantaalle keräysautot tulevat 5. toukokuuta, kertoo HSY tiedotteessaan.

Keräysautot kiertävät yhdeksän viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea, jossa viimeinen keräyspäivä on 6. kesäkuuta.

Kaksitoista keräysautoa kulkee kahdessa ryhmässä. Ne hakevat asukkailta maksutta kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet. Niille ei löydy paikkaa kiinteistöjen jätepisteistä, mutta niiden tuominen kodin lähelle tulevaan keräykseen on ympäristöteko.

Kaikki keräysautojen 293 pysähdyspaikkaa, tarkat aikataulut ja kartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.

HSY:n mukaan Helsingin seudun palvelukartta on aiemmin valitettavasti antanut virheellisiä tietoja keräysautojen pysähdysajoista. Jos pysähdyspaikan tiedot on katsottu palvelukartasta, ne on syytä tarkistaa uudelleen päivitetystä kartasta.

Verkkosivujen hakukoneessa ja aikataululistoissa tiedot ovat olleet ajan tasalla alusta lähtien.

Keräysautoille tuodut metallijätteet, sähkölaitteet ja kodinkoneet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi, mutta myös osan siitä voi kierrättää.

– Vaaralliseksi jätteeksi luokitellaan muun muassa maalit, moottoriöljyt, lakat, lannoitteet ja laastit, syövyttävät kemikaalit ja liuottimet sekä akut. Arkisemmista tuotteista jätteinä vaarallisia ovat myös hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen tiedotteessa.

Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla jopa vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.

Keräysautopalvelun tarkoituksena on helpottaa ympäristölle haitallisten jätteiden kierrättämistä. Isommat jätemäärät pitää viedä Sortti-asemille, jotka ottavat maksutta vastaan näitä samoja jätteitä.

– Keräysautopalvelu on ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille, joten emme ota vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja jätekuormia, Mäntynen muistuttaa.