Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Näin hoitajien lakko näkyy Vantaalla – Sote-johtaja: Seurauksena voi olla hyvin vakava häiriötila 

Hoitajien lakko alkoi perjantaina 1. huhtikuuta. Lakon piirissä on kaikkiaan noin 25 000 Tehyn ja SuPerin jäsentä. Pääkaupunkiseudulla lakko koskee Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä eli Husia.

Husin sairaaloiden potilasmäärää pyritään ajamaan alas. Vantaalla se tarkoittaa potilaiden siirtämistä Husin sairaaloista, kuten Peijaksesta, Vantaan sairaalaan ja geriatriseen akuuttiyksikköön.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö toteaa Vantaan sairaalakapasiteetin olevan hyvin rajallinen.

– Meillä on jo nyt sairaansijat täynnä. Potilailta siirretään siis ylipaikoille. Husin yksikössä leikkauksesta toipuva todennäköisesti siirretään lakon aikana normaalia nopeammalla tahdilla kuntoutukseen Vantaan sairaalaan tai hoivakotiin.

Aronkytö sanoo lakon koskevan Husin eri toimintoja poikkeuksellisen laajasti. Lakko näkyy leikkauksissa, kuvantamisessa, laboratoriotoiminnoissa, jopa veripalvelussa.

– Aivan kaikkea kiireetöntä hoitoa ei ymmärtääkseni ole kuitenkaan ajettu alas.

Varmaa on, ettei koronan seurauksena syntyneitä hoitojonoja pystytä lyhentämään, vaan ne pitenevät entisestään.

– Riskinä on, että hoitajien lakko aikaansaa hyvin vakavan häiriötilan, Aronkytö lausuu.

Tärkeää on Aronkydön mukaan se, että kiireellisissä tapauksissa hakeudutaan päivystykseen kuten ennenkin.

– Husin neuvonta ja muut toiminnot ovat hyvin tiukassa paikassa, joten yhteydenottoja kannattaa kiireettömissä tapauksissa välttää, jos avun saa muualta.

Aikojen peruutuksista tullaan kertomaan kaikin mahdollisin keinoin.

– Potilaita yritetään tavoittaa tekstareilla, Maisan kautta ja kirjeitse, jotta kukaan ei tulisi perutulle ajalle turhaan.

Muutosjohtaja Aronkytö on tulkinnut sopimusneuvottelujen olevan poikkeuksellisen pahassa umpikujassa. Hän ei kuitenkaan lähde tässä vaiheessa arvioimaan hoitajien lakon kestoa.

Lue myös: Vantaan pääluottamusmies korjaa hoitajien lakkoon liittyvän väärän luulon – "Ei ole kaikille selvää"

Hus siirtää lähes kaiken kiireettömän hoidon hoitajalakon takia – Potilas, toimi näin