Asuminen: Aluskate on kosteuspoliisi, johon sen hankinnassa ei kannata kitsastella.
Tiina Örn Sade- ja räntäkelillä on turha panostaa kampaukseen ja hienoon takkiin, jos sateenvarjo vuotaa. Sama pätee myös taloon. Jos katto on huonossa kunnossa, talon muihin rakenteisiin ja sisustamiseen panostaminen ovat rahanhukkaa, remonttialan asiantuntija, rakennusmestari Timo Jokela kuvaa.
Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksessa neuvontainsinöörinä työskentelevällä Jokelalla on kattoremonttia suunnitteleville monta vinkkiä. Yksi niistä on ylitse muiden.
– Vesikaton tärkein osa ei ole pelti tai tiili, vaan vesisuojana toimiva aluskate. Sellaista ei kaikissa vanhoissa taloissa välttämättä ole lainkaan.
Aluskatteella on suuri merkitys kosteudensuojana. Se ohjaa pellin tai tiilien alle mahdollisesti kondensoituvan kosteuden räystään ulkopuolelle. Koska aluskate on kosteuspoliisi, kaikki läpimenot tulee siihen tehdä huolella.
– Aluskatteeksi kannattaa hankkia parasta, mitä maailmassa on. Aluskate on paljon tärkeämpi asia, kuin se, onko kattopellissä konesaumaus vai ei.
Katon uusiminen ei aina ole Jokelan mukaan järkevä ratkaisu.
Tarjousten vertailu voi olla vaikeaa, sillä tarjoukset eroavat toisistaan hinnan lisäksi sisällöltään.
Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
– Jos korjausvelka on kasvanut isoksi ja tavoitteena on lähinnä vain pitää talon käyttökuntoa yllä, niin kattoon voi tehdä sen kuntoa välttävästi parantavia korjauksia.
Silloin kannattaa Jokelan mielestä korjata muun muassa aluskatteeseen tehdyt huonot läpiviennit ja paikata vuotokohdat.
– Jos ullakkotilan harvaan laudoitukseen valuu muutama tippa vettä sateella, niin se ei maata kaada, jos tila tuulettuu.
Jos itsellä ei ole osaamista, Jokela kannustaa käyttämään kattoremontissa muutaman sata euroa ulkopuolisen valvojan palkkaamiseen.
– Kattoremontteja tekevät ihmiset. Kun urakoitsija tietää ammattilaisen valvovan remonttia, niin tekijät tsemppaavat.
Muutama valvojan käynti riittää.
– Valvoja kannattaa ottaa mukaan ennen sopimuksen tekoa, aluskatteen asentamisen aikaan ja loppukatselmukseen.
Suomen Omakotiliiton neuvontaan tulee säännöllisesti kyselyjä kattoremonteista. Apua toivotaan muun muassa urakoitsijan valintaan.
– Tärkeää on selvittää yritysten tiedot ja referenssit. Kuinka kauan yritys on toiminut? Minkä kokoinen yritys on? Onko se ennakkoperintärekisterissä, jotta työstä saa kotitalousvähennyksen? Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander luettelee.
Kilpailutusvaiheessa tarjousteksteihin ja niiden eroihin kannattaa perehtyä tarkoin, Silander sanoo.
– Vertailu voi olla vaikeaa, sillä tarjoukset eroavat toisistaan hinnan lisäksi sisällöltään.