Ympäristö: Jos yksikin yritys lipsuu jätteiden oikeasta lajittelusta ja jätealueen siisteyden ylläpidosta, tuholaiset haistavat itselleen ruokapaikan.
Huonosti hoidettuja, epäsiistejä jätetiloja löytyy asuintalojen lisäksi ravintoloista. Ja yhtä lailla niissä tulee ongelmia tuholaisten kanssa. Pursuavat roskiksen, asfaltille valuvat marinointiliemet ja jopa kadulle heivatut roskapussit houkuttelevat lintuja, rottia ja hiiriä.
Johtava terveydensuojelutarkastaja Aino-Maija Aikkinen kertoo, että alkuvuoden aikana Vantaan ympäristökeskukseen on tullut yksi ilmoitus ravintolan piha-alueella liikkuneesta rotasta. Ilmoitus tehtiin Myyrmäestä.
Aikkinen neuvoo, että rottahavainnoista tulee ensisijaisesti olla yhteydessä kiinteistön omistajaan.
– Jos kiinteistön omistaja ei jostain syystä ryhdy toimenpiteisiin, niin terveydensuojeluviranomainen voi tällaisissa tapauksissa tulla arvioimaan aiheuttavatko rotat terveyshaittaa ja määrätä kiinteistön omistajan toimenpiteisiin.
Yksi ilmoitus ei siis tarkoita, etteikö rottia pyörisi ravintoloiden liepeillä muuallakin Vantaalla ja koko pääkaupunkiseudulla. Useimmiten ongelmat hoidetaan tuholaistorjujien kanssa eivätkä viranomaiset välttämättä tiedä tapauksista.
– Meillä on tälläkin hetkellä useampia torjuntapaikkoja ravintoloissa Vantaalla ja selvittelyjä alkamassa, kertoo Tuhoeläinhallinta Delecon Oy:n myyntipäällikkö Markus Salminen.
Sekajäteastiat ovat oikea hotelli rotille, jos sekajätteen seassa on biojätettä niiden ruoaksi.
HSY:n palvelupäällikkö Kati Siekkinen
Salminen tuntee seudun ja sanoo, että monen ravintolan ja joidenkin elintarvikeliikkeidenkin jätepaikkojen siisteydessä on petrattavaa. Jos jätealuetta ja -astioita ei pidetä puhtaana, kuivana ja ehjinä ja jätehuoneissa säilytetään kaikenlaista tavaraa, paikka tarjoaa kaiken, mitä rotat tarvitsevat eli ruokaa, juomaa ja suojaa.
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) palvelupäällikkö Kati Siekkinen tähdentää, että jätteiden lajittelu on jyrsijöiden torjunnassa ensisijaisen tärkeää.
– Rottia on kokemuksemme mukaan useimmiten sekajäteastioissa. Ne ovat oikea hotelli rotille, jos sekajätteen seassa on biojätettä niiden ruoaksi.
Sekajäteastia tarjoaa rotille myös lämpöä.
Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella ja Salminen tietää, että rotta pystyy kulkemaan jopa kahden euron kolikon kokoisesta reiästä.
– Sen kylkiluut painuvat kasaan.
Monesti eri ravintolakeskittymillä on yhteisiä jätehuoneita ja riittää, jos joku hoitaa hommansa huonosti. Salminen korostaa myös, että avoimuus auttaa. Ongelma kun ei poistu, jos siltä sulkee silmänsä, päinvastoin.
– Torjunta pitää tehdä yhteisesti.
Salminen toteaa myös, että ravintoloiden ongelma eivät ole rotat vaan "lentävät tuholaiset", kuten kärpäset. Lattiakaivossa seisova vesi on hyönteisille hyvä kasvupaikka. Parempi siivous ja hygienia auttavat tässäkin asiassa.
Etelä-Suomen yritysten jätehuollosta vastaava päällikkö Ville Hokkanen Lassila & Tikanojalta arvioi yleisesti, että ravintoloiden jätteidenkäsittelyssä ei ole ongelmia.
– En ole saanut sellaisia viestejä kuljettajilta, että olisi törkeitä tapauksia ja rottia olisi ollut poikkeuksellisesti havaittavissa.
Roska-astiat ovat kyllä voineet olla nyt tavallista täydempiä. Hokkasen mukaan yhtenä syynä tähän voisi olla se, että ravintolat pidensivät jäteastioiden tyhjennysväliä pahimpaan korona-aikaan, kun asiakkaita oli vähemmän ja kaikki eivät ole vielä palauttaneet nykytilanteeseen sopivaa tiheämpää tyhjennysrytmiä takaisin.
Vantaan johtava ympäristötarkastaja Maarit Rantataro sanoo, että viranomaisten on hankalaa selvittää, kenen huolimattomuus on syynä rottaongelmaan, jos jätehuoltopaikkaa käyttää moni yritys.
– On vaikea osoittaa yhtä ravintolaa.
Jos jätehuollon laiminlyöntiin ei löydy syypäätä, ympäristökeskus ottaa yhteyttä kiinteistön isännöitsijään, jotta asia saadaan kuntoon.
Lain mukaan vastuu on ensisijaisesti roskaajan ja seuraavaksi tilan haltijan. Viime kädessä vastuuseen joutuu kiinteistön omistaja.