Hyvinvointialueen puheenjohtajat tienaavat yli 7 600 euroa, päälle kokouspalkkiot – "Tiedän, että palkkioita kritisoidaan"

Hyvinvointialue: Palkkioita leikattiin 20 prosenttia alkuperäisestä esityksestä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston sekä aluehallituksen puheenjohtajien palkkiot ovat 7 677 euroa vuodessa. Aluevaltuusto päätti palkkioista aluehallituksen esityksen pohjalta tiistaisessa kokouksessaan.

Aluevaltuuston varapuheenjohtajan palkkio on 5 274 euroa vuodessa ja aluehallituksen varapuheenjohtajan palkkio 6 273 euroa vuodessa.

Lisäksi aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajille maksetaan kustakin kokouksesta palkkiota. Puheenjohtajien palkkiot ovat 380 euroa per kokous. Aluevaltuuston ja -hallituksen jäsenten kokouspalkkio on 320 euroa.

Valtuusto päätti myös hyvinvointialueen lautakuntien, jaostojen sekä toimikuntien palkkioista, joissa puheenjohtajat tienaavat kokouskerralta 280 euroa. Lautakuntien, jaostojen ja toimikuntien jäsenten palkkio on 220 euroa kokoukselta.

Hyvinvointialueet päättävät palkkioista itsenäisesti. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan palkkiot ovat Vantaa–Keravaa pienemmät.

Tiedän, että palkkioita kritisoidaan.

Maarit Raja-Aho, aluehallituksen puheenjohtaja

Vantaan ja Keravan aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho sanoo palkkioesityksen pohjana olleen Länsi-Uudenmaan aluehallituksen linjaus. Merkittävin ero Vantaan nykyiseen palkkiokäytäntöön on se, että yli kolmen tunnin kokouksista ei hyvinvointialueella makseta erillisiä korvauksia.

Hyvinvointialueen valtuutettujen palkkiot ovat herättäneet paljon keskustelua ja kritiikkiä. Aluevaltuuston tiistaisessa kokouksessa vasemmistoliitto esitti vuosipalkkioiden poistamista kokonaan. Vasemmistoliiton esitys ei saanut kannatusta muilta valtuustoryhmiltä.

Alkuperäisessä esityksessä aluehallituksen ja -valtuuston puheenjohtajien vuosipalkat olisivat olleet 8 530 euroa eli reilu 850 euroa enemmän.

– Aluehallituksessa leikkasimme palkkioiden alkuperäisestä esityksestä 10 prosenttia pois. Tästä oli kaikilla yksimielinen kanta. Valtuuston kokouksessa leikkasimme vielä toiset 10 prosenttia pois valtuuston puheenjohtajiston ja kaikkien hallituksen jäsenten palkkioista, hän jatkaa.

Raja-Ahon mukaan nykyiset hyvinvointialueen palkkiot ovat kohtuullisia.

– Tiedän, että palkkioita kritisoidaan, mutta huomauttaisin, että tämä on myös iso ja vastuullinen työ. Erityisesti nyt, kun luodaan uutta, työtä riittää, Raja-Aho painottaa.

Vantaalla valtuuston ja hallituksen palkkio on tällä hetkellä 240 euroa kokouksesta kolmen ensimmäisen tunnin ajalta.

– Jos kokous venyy kolmen tunnin yli, maksetaan 96 euroa päälle per tunti. Kokoukset ovat yleensä yli kolmen tunnin mittaisia, vain tarkastuslautakunta selviää usein alle kolmessa tunnissa, hän selvittää.

Tällä hetkellä lautakunnan puheenjohtajan palkkio on Vantaalla 210 euroa ja yli kolmen tunnin kokouksesta 60 euroa tunnilta. Lautakunnan jäsen tienaa tällä hetkellä 150 euroa ja yli kolmen tunnin kokouksesta 60 euroa tunnilta.

Raja-Aho sanoo, että vaikka hyvinvointialueen palkkiorakenne on erilainen, maksettavien palkkioiden lopputulos on likimain samaa tasoa kuin Vantaalla tälläkin hetkellä.

Aluevaltuusto

Palkkioista tiukka keskustelu

Vasemmistoliiton esitys vuosipalkkioiden poistamisesta ei saanut kannatusta muilta valtuustoryhmiltä.

– Osoittaa muiden puolueiden taipumista kritiikin edessä. Pienemmilläkin palkkioilla olisi pärjätty, toteaa vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja ja aluevaltuuston jäsen Antero Eerola (vas).

Eerolan mukaan palkkiorahoille olisi ollut parempaakin käyttöä.

– Tiedämme millaiset terveydenhuollot hoitojonot ovat, millaisia ongelmia on lastensuojelussa ja kuinka vanhusten määrä lisääntyy. Resursseja tulisi kohdistaa sinne, jotka vastaisivat soteuudistuksen tavoitteita, Eerola sanoo.

Eerola kokee muiden puolueiden puolustaneen palkkioitaan yllättävän aggressiivisesti.

– Odotamme heidän puolustavan yhtä voimakkaasti myös vaikkapa hoitajien palkkoja, hän toteaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut