Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lastensuojelussa näkyvät nyt yhä rajummin mielenterveysongelmat, koulupudokkuus ja huumausaineet – "Vantaalla huumeita on saatavilla suunnilleen kotiovelle"

Vantaalla lastensuojelussa korona-ajan ilmiönä on noussut yhä vahvemmin esille nuorten mielenterveysongelmat. Vantaan Sanomat uutisoi aiemmin viikolla lastensuojelun avohuollon asiakasmäärien kasvusta:

Lue lisää: Vantaan lastensuojelussa hurja kasvu: Yli 300 lasta lisää vuodessa – Avilta uusi huomautus käsittelyaikojen venymisestä

– Ahdistusta, masennusta ja itsetuhoisuutta. Korona-aika aiheutti koulupudokkuutta. Moni aiemmin koulussa hyvin pärjännyt nuori ei ole päässyt kodin seinien sisältä takaisin kouluarkeen, kertoo Vantaan lapsiperheiden sosiaalityön ja lastensuojelun palvelupäällikkö Saana Pukkio.

Mielenterveysongelmat eivät koske vain lapsia ja nuoria.

– Monissa perheissä aikuiset kärsivät mielenterveysongelmista, ja se heijastuu koko perheeseen, Pukkio selvittää.

Toinen lastensuojelussa edelleen näkyvä ilmiö ovat huumausaineet.

Nuorimmat käyttäjät ovat 13-vuotiaita.

– Vantaalla huumeita on saatavilla suunnilleen kotiovelle. Nuorimmat käyttäjät ovat 13-vuotiaita.

Pukkio kokee varhaisen puuttumisen olevan nyt erittäin tärkeää.

– Varhainen tuki vaatii panostusta. Kaipaisin perheille kevyttä ja jalkautuvaa tukea, johon ei tarvitsisi mitään asiakkuutta. Uskon, että näin asioista ei ehdi tulla liian isoja. Esimerkiksi perhekoutsit ovat hyvä esimerkki matalan kynnyksen toimivasta palvelusta, hän sanoo.