Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sääksilive aukeaa tänään, mukana myös ääni – Pari palaa pitkältä muuttomatkalta minä hetkenä hyvänsä

WWF:n suora lähetys sääksenpesältä alkaa tänään tiistaina. Lintuja voi odottaa pesälle minä hetkenä hyvänsä, kertoo WWF Suomi tiedotteessaan.

Sääksien pesänrakennusta, munien hautomista ja poikasten varttumista suorana Saimaalta välittävä WWF:n Luontoliven sääksikamera on monena keväänä kerännyt miljoonayleisön. Ennätysvuonna 2020 sääksenpesään kurkistettiin 2,9 miljoonaa kertaa.

Sääksilive aukeaa jo kuudennen kerran. Viime vuoden tapaan pesälle on asennettu myös mikrofoni.

Tiedotteen mukaan pesältä on kesän lopulla tavannut lentää kaksi tai kolme poikasta. Viime keväänä luonto kuitenkin muistutti arvaamattomuudestaan, kun sääksipari toukokuussa äkkiä lopetti muniensa aktiivisen hautomisen. Syynä saattoi olla emojen ravinnonpuute tai munien hedelmöittymättömyys. Kyse oli tavallisesta ja luonnollisesta ilmiöstä.

Yleisön toiveesta lähetystä jatkettiin kuitenkin normaalisti kesän loppuun saakka. Pesinnän epäonnistumisesta huolimatta katselukertoja kertyi 1,9 miljoonaa.

– Sääksikameran suosion syynä on Saimaan upeiden näkymien lisäksi varmasti ainakin se, että nämä hienot linnut näkyvät kuvassa suuren osan ajasta. Uskon myös, että luonnon tarkkailu, vaikka virtuaalisestikin, on epävarmoina aikoina tuonut monelle iloa ja lohtua, sanoo tiedotteessa WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Pesä on vielä tyhjä, mutta sääksiä sopii tiedotteen mukaan odottaa paikalle pian. Aikaisempina vuosina linnut ovat saapuneet varsin täsmällisesti huhtikuun kymmenennen päivän tienoilla. Viime keväänä ne palasivat pitkältä muuttomatkaltaan Länsi-Afrikasta 12. huhtikuuta.

– Sääksi on hyvin paikkauskollinen, joten pari kyllä saapuu samalle pesälle kuin aikaisempina vuosina, kunhan kumpikin selviää pitkästä muuttomatkasta. Hyvillä pesäpaikoilla poikkeaa monesti muitakin sääksiä katselemassa, mutta pesän pysyvät asukkaat yleensä onnistuvat häätämään ne, kertoo Sääksisäätiön puheenjohtaja Ilmari Häkkinen.

Kevään aikana avautuu kaksi muutakin liveä. Pääsiäisen jälkeen käynnistyy vielä yllätyksenä pidettävä kamera ja toukokuussa aukeaa Norppalive.

Sääksikamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa seurataan suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Aiemmin kamerat ovat taltioineet muun muassa saimaannorpan, kyyn, rupiliskon ja taimenen elämää. Lähetyksiä on katsottu jo yli 20 miljoonaa kertaa.

Luontoliven talvikausi on jo ohi, kun lintujen talviruokintaa Kuusamossa Oulangan kansallispuiston kupeessa seurannut kamera suljettiin maaliskuun lopussa. Talvilintukameralle kertyi yli puoli miljoonaa katselukertaa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.