Liikkuminen: Sähköpotkulautoja tulee Vantaalle kolmelta operaattorilta.
Sähköpotkulautojen villiä ja muista liikkujista piittaamatonta pysäköintiä suitsitaan Helsingissä nyt aiempaa kireämmillä säännöillä. Toistaiseksi säännöt koskevat vain Helsinkiä, eivät muita sähköskuuttipaikkakuntia.
Uutta on, että sähköpotkulaudan asiallinen pysäköinti pitää Helsingissä todistaa kuvalla laudasta. Operaattorin sovellus pakottaa ottamaan kuvan, jotta matkan ja siten vuokran kertymisen voi päättää. Kuvan ottaminen tapahtuu sovelluksen kautta. Sääntöjen vastaisesta pysäköinnistä saa huomautuksen jälkeen sanktion.
Vantaalla ajellaan kuitenkin edelleen niiden sääntöjen mukaan, jotka olivat käytössä jo viime kesänä, kun ensimmäiset laudat tulivat Tikkurilaan ja Aviapolikseen. Lauta pitää jättää sellaiseen paikkaan ja niin, ettei se aiheuta vaaraa muilla kulkijoille, mutta kuvaa siitä ei siis tarvitse ottaa todisteeksi. Ainakaan vielä.
Helsingissä toimii viisi sähköpotkulautojen operaattoria, jotka ovat sopineet uudesta kuvauskäytännöstä yhteisesti.
– Seuraamme, miten se toimii Helsingissä, kertoo Tier Mobility Finland Oy:n Etelä-Suomen aluepäällikkö Sonja Hakala.
Hän ei pidä mahdottomana, että kuvaus otettaisiin käyttöön muuallakin, jos pysäköinnissä on ongelmia.
Seuraamme, miten se toimii Helsingissä.
Tierin Sonja Hakala
– Jos todella on tarvetta, voimme ottaa sen käyttöön muuallakin. Mutta siihen pitää olla perusteet, Hakala sanoo.
Voiko tästä päätellä, että muualla, kuten Vantaalla, sähköpotkulautojen käyttäjät osaavat pysäköidä asiallisemmin kuin Helsingissä? Hakala ei ota siihen kantaa, vaan toteaa, että kaupungit ovat kovin erilaisia. Käyttäjä- ja skuuttimäärissä on valtava ero ja isoon joukkoon mahtuu enemmän hutiloivia käyttäjiä.
– Vantaalla meidän lautoja on noin 300 ja Helsingissä pelkästään meidän lautoja 4 000, Hakala vertaa.
Helsingin keskustassa holtiton pysäköinti on hankaloittanut jalankulkijoiden kulkemista ja aiheuttanut muun muassa vaaratilanteita näkövammaisille.
Jotkut sähköpotkulautojen käyttäjät ovat aiheuttaneet murheita myös kovalla vauhdillaan ja ajamalla juopuneena. Sähköskuuteilla on sattunut paljon onnettomuuksia.
Kaikkien sähköskuuttien nopeutta onkin laskettu jo viime vuonna 20 kilometriin tunnissa eikä niitä voi käyttää puolenyön jälkeen ennen kuin aamulla viideltä.
Hakala muistuttaa, että skuuttaus on verrattavissa pyöräilyyn eivätkä päihteet kuulu niihin kumpaankaan.
Sähköskuuttiyhtiöt ovat itsenäisiä, kaupallisia toimijoita, mutta Vantaan kaupungilla on operaattoreille ohjeet, joita niiden odotetaan noudattavan. Vantaan liikenteen kehittämispäällikkö Emmi Pasanen sanoo, että jos sähköpotkulautojen pysäköinnistä tulee ongelmia, ne ratkaistaan.
– Palaute kulkee molempiin suuntiin.
Pasasen mukaan yhteistyö yritysten kanssa toimii hyvin. Vantaan intresseissä on saada niin sanottu mikroliikkuminen toimivaksi osaksi kaupunkia.

Vantaalla toimivat tällä kaudella Bird ja Tier sekä uutena Swup.
Bird Rides Finland Oy:n maajohtaja Jonathan Bensky kertoo, että Bird tuo Vantaalle aluksi runsaat 200 lautaa. Ne tulevat Tikkurilan ja Aviapoliksen lisäksi Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon.
– Katsotaan kesän edetessä, jos kysyntää on, niin niitä tuodaan lisää.
Swup on ilmoittanut kaupungille, että se aloittaa Vantaalla 50 sähköpotkulaudalla. Tierillä on noin 300 lautaa.
Sähköpotkulautojen kausi alkoi perjantaina 1. huhtikuuta. Ne eivät ilmesty katukuvaan kertarysäyksellä vaan vähitellen.