Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Joka kolmas tarkastus johti ravintolan moittimiseen Vantaalla – "Keittiö ja asiakastilat saattavat olla aivan kuin eri maailmasta"

Viime vuonna terveystarkastajat tekivät Vantaalla ravintoloihin 265 käyntiä. Lähes kolmannes eli 76 ravintolaa sai tarkastuksessa a-d-portaisessa asteikossa arvosanan c.

Arvosteluportaikko on nelitasoinen, a-d. C-arvio kertoo, että korjattavaa on hygienia-asioissa paljon.

Vielä huonompi tilanne oli viime vuonna niillä kahdella vantaalaisravintolalla, jotka saivat arvion d. Se tarkoittaa Vantaan 1. kaupungineläinlääkärin vs. Jaakko Peltomaan mukaan sitä, että ravintolalta voidaan vaatia isojakin korjaustoimenpiteitä.

– D-arvion saaneen ravintolan keittiö on niin likainen tai asiat ovat muuten siinä kunnossa, että asiakkaiden terveydelle aiheutuu todennäköisesti vaaraa.

Grilli- ja pikaruokapaikoihin tehdyistä tarkastuksista 22 prosenttia johti arvioon c, tarkastetuista kahviloista c:n sai 12 prosenttia.

– Grillejä, pikaruokapaikkoja ja kahviloita on vähemmän kuin ravintoloita, joten tarkastuskäyntejä kertyy merkittävästi vähemmän.

Peltomaa toteaa ongelmia löytyvän useimmiten keittiöistä, ei asiakkaille näkyvistä tiloista.

– Keittiö ja asiakastilat saattavat olla aivan kuin eri maailmasta.

Vaikka moitteita sai hygieniasta viime vuonna 76 ravintolaa, Peltomaan mukaan Vantaalla ei tarvitse pelätä ruokailevansa paikassa, jossa siivottomuus olisi saanut keittiössä täysin vallan.

– Kaikissa avoinna olevissa vantaalaispaikoissa on ihan turvallista syödä. Meillä tarkastuksissa käytetään koko asteikkoa, ja epäkohtiin puututaan. Niin ei välttämättä kaikissa kunnissa ole.

Ympäristökeskuksen terveystarkastajille tulee kuntalaisilta palautetta, jota Peltomaan mukaan arvostetaan. Kuluvana vuonna yksi ulkopuolisista yhteydenotoista johti elintarvikevalmistukseen käytetyn tilan sulkemiseen välittömästi.

Valvontasuunnitelman mukaan elintarvikepaikat tulisi tarkastaa vähintään kerran kahdessa vuodessa, jopa kaksi kertaa vuodessa.

– Ohje tulee Ruokavirastosta ja sitä yritetään noudattaa. Päälle tulevat uusintatarkastukset, joita tehdään kaikkiin c- tai d-arvion saaneisiin paikkoihin.

Mikäli ravintolan tai muun ruokapaikan siisteys tai muut elintarviketurvallisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, Peltomaa muistuttaa terveystarkastajien tekemien Oiva-raporttien olevan julkisia.

Sivulta oivahymy.fi löytyvä tieto on oivaa myös kuluttajille ruokapaikkaa valittaessa. Sivulla on informaatiota myös siitä, milloin ympäristöterveydenhuollon viranomaiset ovat viimeksi tarkastaneet kunkin ravintolan.

Lue myös: Siivottomat roskikset houkuttavat rottia ravintoloiden liepeille – Jyrsijöiden torjunta käynnissä Vantaalla useissa paikoissa