Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoiva-alan epäkohdat saivat Fadumo Alin, 35, perustamaan oman yrityksen, joka maksaa hoitajille paremmin – "En halunnut tulla valittajaksi"

Palkan pienuus, arvostuksen vähyys ja vaikutusmahdollisuuksien puute. Hoitajien kahvipöytäkeskusteluiden aiheet pyörivät epäkohdissa, kun Fadumo Ali työskenteli terveydenhoitajana Lastenlinnassa.

Monet neuvoivat jatkamaan opintoja, mutta Ali perusti hoitoalan vuokratyövoimaa välittävän yrityksen, alkoi maksaa hoitajille isompaa palkkaa ja muuttaa työkulttuuria alan sisällä.

Hän kertoo olleensa aina sellainen, joka haluaa korjata epäkohdat törmätessään niihin. Työntekijänä vaikutusmahdollisuudet tuntuivat olemattomilta omankin työn suhteen.

– En halunnut tulla valittajaksi, Ali perustelee yrittäjäksi hyppäämistä.

Mediuutiset valitsi Somaliasta Suomeen kolmevuotiaana muuttaneen Alin yhdeksi vuoden 2021 terveysalan vaikuttajista. Perusteluiden mukaan ”Fadumo Ali veljineen on lähtenyt käytännössä ratkaisemaan Suomea vaivaavaa hoitajapulaa, jossa on kyse myös tuntipalkan suuruudesta”.

Aluksi yritys alkoi maksaa 25 euron tuntipalkkaa lisineen sairaanhoitajille, joita asiakkaat etsivät koronarokotustalkoisiin.

Haluamme näyttää, että hoitajilla on arvoa.

Fadumo Ali, Hoiwa Oy, yrittäjä

– Tämä lisäsi fiilistä tehdä rokotustyötä, Ali kertoo.

Myöhemmin kaikille Hoiwan listoilta työllistyville sairaanhoitajille alettiin maksaa samaa selvästi yleistä palkkatasoa korkeampaa tuntipalkkaa.

– Haluamme näyttää, että hoitajilla on arvoa. Kilpailijat ovat hyötyneet siitä, ettei palkalla aiemmin kilpailtu. Nyt monet kilpailijatkin ovat alkaneet maksaa hoitajille saman verran, Ali kertoo.

Yksi Hoiwan valteista on pikapalkka. Osa työvuoroista on sellaisia, että palkka niistä maksetaan 2–4 päivässä, usein jo seuraavana päivänä.

– Pikapalkka on tosi suosittu. Hoitajat elävät kädestä suuhun, Ali sanoo.

Hoiwa Oy:n nopea kasvuvauhti on yllättänyt jopa yrittäjän itsensä.

Kaksi vuotta sitten perustetun yrityksen listoilla on reilut 2 500 hoitoalan työntekijää, muun muassa keikkaa tekeviä eläkeläisiä, takaisin tulleita alanvaihtajia ja vakityönsä ohessa vuoroja tekeviä ammattilaisia.

– Haluamme muuttaa hoitoalaa niin, että alalla olisi kiva työskennellä, ja että opiskelijatkin näkisivät tunnelin päässä valoa. Puhumme työnkuvista ja haluamme, että keikkalaisia kohdellaan työpaikoilla samalla tavalla kuin vakkareita.

Asiakkaina on yli 30 julkista ja yksityistä, työvoimapulasta kärsivää toimijaa, Ali kertoo.

– Etenkin lähihoitajille on kotihoidossa paljon kysyntää. Listoilla on paljon sairaanhoitajia, mutta heille ei ole niin paljon keikkaa.

Alin mukaan suurimpia asiakkaita ovat Vantaan ja Espoon kaupungit. Työvoimapulan syvyydestä kertoo jotain se, että myös vuokratyövoimaa välittävä Seure on joutunut turvautumaan alihankkijoihin.

– Kun työskentelin terveysasemalla, sieltä saattoi puutua viisi hoitajaa. Olemme korjanneet hoitajamitoitusta. Vuokrafirmat tuovat asiakkaille isoa apua potilasturvallisuuden ylläpitämiseen ja hoitajien kuormituksen vähentämiseen.

Hoiwa hyödyntää digitalisaatiota ja alustataloutta. Työntekijät valitsevat haluamansa työvuorot suoraan järjestelmästä ja saadut palkat näkyvät apissa reaaliajassa. Myös työntekijöiden haastattelut on automatisoitu. Ali kuuntelee työhaastatteluja usein illalla ennen nukkumaanmenoa.

– Toimimme vähän kuin Wolt. Se on salaisuus, miksi olemme kasvaneet niin nopeasti. Järjestelmää rakentaa meidän oma it-tiimi.

Fadumo Ali kertoo, että sijoittajia on tulossa mukaan, koska tavoitteena on kasvu ja kansainvälistyminen.

– Haluamme jossain vaiheessa olla Suomen suurin hoiva-alan työntekijöitä välittävä yritys.