Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Hämeenkylän vanhasta mäkituvasta löytyi kaunis pääsiäisyllätys 1800-luvun loppupuolelta – vanha konvehtirasia kätki sisälleen kauniita sanoja

Vantaa ennen ja nyt: Pääsiäiskuvioinen konvehtirasia sai uuden käyttötarkoituksen.

Juhlat ja suklaa kuuluvat yhteen. Suklaata on paitsi nautittu juhlapöydissä, myös annettu lahjaksi, aivan kuten nykyisinkin. Erityisesti suklaakonvehdit ovat pitäneet asemansa juhlaherkkuna.

Suklaakonvehtirasiat mielletään jouluun tai merkkipäiviin kuuluviksi. Kaupoista on vaikea löytää pääsiäisteemaista konvehtirasiaa. Pääsiäisen aikaan suklaa on vahvasti läsnä suklaamunien muodossa.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmista löytyy pyöreä pahvirasia, jonka kannen kuviointi viittaa vahvasti kevään suureen juhlaan. Värikkäät kukot ja kanat kävelevät jonossa ja ympärillä parveilee valtava määrä keltaisia tipuja.

On helppo kuvitella, että rasian sisällä olisi joskus ollut pieniä suklaamunia. Luonnollisesti kuitenkin suklaat on syöty jo aikapäiviä sitten, joten alkuperäinen sisältö jää arvoitukseksi ja mielikuvituksen varaan.

Kaunis rasia on ollut vähintään yhtä tärkeä kuin sisältö. Tämän rasian alkuperäisestä sisällöstä ei ole jäänyt jälkeen mitään, mutta rasia on säästetty ja sille on löytynyt uusi käyttötarkoitus.

Rasiassa on säilytetty pieniä papereita, joihin on sievästi käsin kirjoitettu muistovärssyjä ja kauniita ystävyyttä ylistäviä toivotuksia. Muistot on päivätty 1800-luvun lopulle ja 1900-luvun alkuun.

Papereiden reunassa olevat repäisyjäljet herättävät jälleen mielikuvituksen. Onko pieni muistokirja rikkoutunut vai onko sieltä otettu tietyt muistolauseet jostain syystä erikseen rasiaan?

Pääsiäiskuvioinen konvehtirasia kuuluu museon Aspin kokoelmaan, joka on peräisin pitäjänsuutari Johan Aspin jäämistöstä Hämeenkylän Kolabackan mäkituvasta.

Kokonaisuus on museon suurimpia talteenottoja ja käsittää esineiden lisäksi arkistoaineistoa ja valokuvia 1800-luvun lopulta 1960-luvulle.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.