Liikenne: Kameroilla voidaan valvoa myös punaisia valoja päin ajamista.
Vantaan katuverkostoon asennetaan 15–20 kameravalvontapistettä seuraavan kolmen vuoden aikana. Ensimmäiset kamerat eli niin kutsutut peltipoliisit ilmestyvät katukuvaan jo tämän vuoden aikana. Kaupunkitilalautakunta päätti asiasta kokouksessaan keskiviikkona.
Nopeusvalvontakameroita on tällä hetkellä Vantaalla vain valtion tieverkostoon kuuluvilla suurimmilla teillä.
Tämän vuoden aikana peltipoliisit asennetaan Myyrmäkeen Raappavuorentielle Virtatien ja Suvantopolun läheisyyteen sekä Vaskivuorentielle Ojahaantien kohdille. Tikkurilantiellä peltipoliisi tulee Liljatien läheisyyteen.
– Nämä kaikki kohteet ovat koulujen ja päiväkotien lähettyvillä. Näissä halutaan turvata ennen kaikkea koululaisten turvallinen jalankulku ja pyöräily, kertoo Vantaan kaupungin liikenteen kehittämispäällikkö Emmi Pasanen.
Tammiston kauppatiestä kaupunki saa Pasasen mukaan eniten palautetta liikenneturvallisuuteen liittyen. Hän sanoo, että erityisesti jalankulkijoille vilkasliikenteinen Tammisto on ongelmallinen. Peltipoliisin on tarkoitus sijoittua Tammiston kauppatielle Säätökujan kulmille.
– Kameroilla voidaan valvoa myös punaisia valoja päin ajamista. Tämä lisää huomattavasti jalankulkijoiden turvallisuutta, Pasanen huomauttaa.

Viides kohde sijaitsee Vanhalla Porvoontiellä Malmarintien läheisyydessä.
Poliisi on lisäksi käynyt paikalla katsomassa kohteet.
– Myös tästä kohteesta tulee asukkailta valituksia erityisesti raskaan liikenteen aiheuttamasta melusta.
Pasasen mukaan ensimmäisten kameroiden paikat on huolellisesti mietitty liikennejärjestelmäsuunnittelun yksikössä. Kamerat on tarkoitus asentaa kesän aikana.
– Poliisi sekä kaupunkiturvallisuuden yksikkö ovat kommentoineet ehdotusta. Poliisi on lisäksi käynyt paikalla katsomassa kohteet, Pasanen sanoo.
Kaupunkitilalautakunta käsitteli asiaa edellisen kerran joulukuussa. Tuolloin ehdotus palautettiin käsittelyyn ja lautakunta vaati tietoa peltipoliisien tarkoista paikoista ja perusteista.
Kaupungin virkamiesten esitys pohjautui jo joulukuussa Itä-Uudenmaan poliisin, Vantaan kaupungin poliisikoordinaattorin, kaupunkiturvallisuuden ja liikennejärjestelmäsuunnittelun tekemään yhteiseen näkemykseen. Kameroiden paikan valitsemisen periaatteina on esimerkiksi, että kohteessa on sattunut paljon onnettomuuksia tai liikennemäärä paikassa on yli 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.
– Missään tapauksessa kyse ei ole rahastuksesta, vaan ennen kaikkea jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden turvallisuuden turvaamisesta, Pasanen korostaa.
– Vertaisin katuverkostossa olevia nopeudenvalvontakameroita hidasteisiin. Niistä kerrotaan autoilijoille liikennemerkein, ne eivät tule yllätyksenä, hän jatkaa.
Vantaan kaupunkitilalautakunnan puheenjohtaja Otso Kivimäki (kok.) on tyytyväinen virkamiesten keskiviikkoiseen esitykseen.
– Saimme tietoon suunnitellut tarkat paikat ja perustelut, niin kuin toivoimme. Vapaata valtakirjaa kaupungilla ei edelleenkään ole asentaa kameroita miten haluaa. Uusia kameroita harkitaan vasta, kun saadaan ensimmäisistä kameroista laskelmia, kuten onnettomuusmäärien todennettavaa laskua, Kivimäki sanoo.
Tapanilassa asuva Jani Kujo käy lähes viikoittain ruokaostoksilla Tammistossa. Hän kokee, että nopeusvalvontakamerat ovat joissain paikoissa tarpeellisia.
– Kamerat varmasti pudottavat ajonopeuksia ja ovat hyviä varsinkin niissä paikoissa, joissa liikkuu lapsia, Kujo sanoo.
Maanteiden ja varsinkin ohituskaistojen jälkeiset nopeudenvalvontakamerat eivät saa Kujolta kiitosta.
– Se tuntuu kiusanteolta ja rahastukselta, ei liikenneturvallisuuden edistämiseltä, Kujo toteaa.